Hver vår arrangerer Apple utviklerkonferansen WWDC – ofte bare kalt «Dub Dub» – hvor utviklere fra hele verden inviteres til å se og teste alt det nye Apple har funnet på i løpet av året.

Det hele ble sparket i gang med en pressekonferanse hvor Tim Cook og de andre sjefene i Apple annonserte årets store nyheter for det som skjer på innsiden av din iPhone, iPad eller Mac.

– Dere lager de viktigste appene i verden, velkommen til WWDC, åpnet Tim Cook fra scenen i San Jose Convention Center i California.

Her er alle de viktigste nyhetene Apple annonserte mandag:

iOS 13 – med mørk modus

Craig Federighi annonserte det neste operativsystemet i iPhone, iOS 13. Han startet med å love at programvaren er optimalisert fra bunn til topp for å forbedre ytelsen på mobilen du allerede har – som at FaceID åpner telefonen 30 prosent raskere.

Apple bekreftet også at iOS 13 på iPhone nå kommer med mørk modus. Bildene over gir et inntrykk av hvordan det ser ut.

Kartapplikasjonen skal være kraftig utbygget, men det tror vi først fungerer skikkelig i Norge når vi ser det ...

Federighi understreket at Apple tar din privatinformasjon på alvor, og annonserte «Logg inn med Apple» som en direkte konkurrent til Google og Facebook.

På denne måten vil Apple stoppe selskapene som forsøker å følge med på alt du gjør for å selge dataene dine.

Og dersom du blir bedt om å bekrefte med e-post-adressen din, kan du la Apple opprette en midlertidig adresse for deg som videresendes til din korrekte adresse, men uten at noen andre får tak i din virkelige adresse.

Nye funksjoner i fotoappen

I portrettmodus får kamera-appen nye lyssettinger, men kanskje enda viktigere er nye verktøy for å redigere bildene dine.

Og kanskje enda viktigere enn det: De fleste av de samme redigeringsverktøyene kan nå brukes på video. Ved hjelp av en knapp kan du for eksempel snu en video.

Apple har også gjort om på hvordan arkivet – eller albumene – fungerer, og gjort de mer dynamiske. Ved å bruke maskinlæring sorteres biblioteket, slik at kopier av bilder skjules automatisk.

Hendelser fra de siste dagene, månedene eller årene trekkes frem. Det ser imponerende ut, men om det for mye gimmick og for lite praktisk, gjenstår å se.

I iOS 13 lover Apple at taleassistenten Siri endelig skal begynne å snakke naturlig, takket være maskinlæring.

iOS 13 blir tilgjengelig i løpet av høsten til iPhone 6s og nyere.

Store forandringer for iPad

Apple gjorde helomvending når det gjelder iPad, og annonserte et helt nytt operativsystem til nettbrettet kalt iPadOS.

Hjem-skjermen er designet på nytt for å vise flere apper på hver side, og «I dag»-visningen kan legges til på hjem-skjermen.

Den nye programvaren ser (endelig) ut til å gjøre det enklere å bruke iPad som et faktisk proft arbeidsverktøy. Blant annet kan du nå få en god oversikt over filene dine, og du kan dele mapper selv med en PC. Du kan også lese filer fra en minnebrikke koblet rett i nettbrettet.

Apple demonstrerte videre forbedringer i hvordan du kan dele skjermen mellom forskjellige apper.

Med iPadOS kommer det fordeler også til nettleseren Safari slik at nettsider ikke vises som en forvokst mobilside, men som desktopversjonen.

Apple avlivet iTunes

I et sjelden grep tullet Apple med publikum, og hevdet at iTunes kunne det meste fra før, så hvorfor ikke bygge inn en kalender, e-post og en nettleser?

Ironien var tydelig, og isteden tok Apple livet av iTunes. I den neste versjonen av programvaren til Mac, kalt MacOS Catalina, erstattes den med de tre appene Musikk, Podcast og Apple TV.

Apple bekreftet også at iPad nå kan trådløst brukes som en egen skjerm til Mac, gjennom funksjonen Sidecar.

Nyheter i Watch OS 6

Apple annonserte at smartklokken Apple Watch nå støtter uavhengige applikasjoner via en egen App Store tilpasset klokken. Det er med andre ord ikke nødvendig at iPhone har appen før den blir tilgjengelig på klokken.

Blant nyhetene finnes også stemmeopptak og kalkulator. Dette ser vi for oss kan bli ganske praktisk. For kvinner har teknologigiganten laget en egen app som gjør det lettere å følge med på menstrasjonssyklusen.

For den som bruker Apple Watch til trening lanserte Apple «Activity Trends» som ser på hvor aktiv du er over tid, ikke bare uke for uke.

Lanserer støtte for spillkontrollere til Apple TV

Apple har annonsert at tvOS - altså programvaren som kjører på Apple TV - får støtte for flere brukere. Akkurat som Netflix har hatt en god stund allerede.

Det er også mange som spiller spill på Apple TV, og nå får dingsen støtte for spillkontrollere fra Xbox og Playstation. Nyheten fikk stor applaus fra salen.

Ny maskinvare: Mac Pro

Apple annonserte også en helt ny Mac Pro. Den kjører på en Intel Xeon-prosessor med opp til 28 kjerner, og kan konfigureres med opp til 1,5 terrabyte med lagring.

Takket være støtte for to Radeon Pro Vega II-grafikkort, blir resultatet «verdens kraftigste grafikkort», ifølge Apple.

Dette er bare noen av spesifikasjonene Apple annonserte rundt Mac Pro. Du kan lese hele Apples pressemelding her.