Nordmenn på tur har vært vant til å kunne ta med seg både frukt og grønt hjemmefra over grensa, men det er ikke lenger lov. Lørdag 14. desember ble nemlig nye EU-regler som forbyr dette iverksatt.

De nye reglene gjør at du ikke lenger kan passere grensa fra Norge til Sverige eller Finland med en bukett roser, et eple eller en appelsin i bagasjen uten å ha et plantesunnhetssertifikat fra norske myndigheter. Målet med dette er å redusere risikoen for plantesykdommer og skadedyr som følger ved import av planter fra land utenfor EU.

Det var NRK som først omtalte saken.

Det nye EU-regelverket gjelder foreløpig ikke i Norge. Dermed kan man ta med seg blomster og bær fra våre naboer og inn i landet.

Tollstasjonene vil ikke sette inn ekstra ressurser som følge av regelendringene.

– Ingen av tollstasjonene har fått større ressurser i form av personell, men blir man tatt så er det ikke bra, sier Riitta Leinonen, koordinator for Nordkalottens Grensetjeneste, til NRK.

Den nye loven krever et såkalt plantesunnhetssertifikat for planter, frukt, bær og grønnsaker som skal tas med inn i EU-land fra land som ikke er en del av EU. Ifølge Nordkalottens Grensetjenest er det som privatperson nær sagt umulig å få et plantesunnhetssertifikat.

Plantesunnhetssertifikat gjelder for innførsel av følgende:

  • Planter, potteplanter, grønnplanter
  • Stiklinger, grener, knoller, røtter og tilsvarende materiale beregnet for dyrking
  • Frø
  • Snittblomster, kvister og grener
  • Fersk frukt, bær, grønnsaker og rotgrønnsaker