Gå til sidens hovedinnhold

Nå planlegger flere å reise igjen

Statistikk for nordmenns ferieplaner sommeren 2021 er lovende for reiselivet.

Mens mange la ferieplanene sine på vent i 2020, legger nå seks av ti nordmenn ferieplaner for sommeren 2021. Like mange som før har planer om å ta høstferie. Det kommer fram i en reiselivsundersøkelse fra Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen i Norge.

Til tross for høyt smittetrykk og strenge smittevernregler, bidrar vaksinegjennombrudd og gode avbestillingsmuligheter til å øke sannsynligheten for utenlandsreiser i 2021. Foreløpig er Spania, Hellas, Sverie og Danmark favoritter for utenlandsreiser, mens Vestlandet er en ny favoritt for de som ønsker norgesferie.

– Selv om smittesituasjonen er vanskelig nå, er det mange som tror at bedringen i løpet av året vil være så stor at det er mulig å reise til utlandet igjen, opplyser Astrid Bergmål, leder Virke Reiseliv i en pressemelding.

LES OGSÅ: Bedre stemning i bedriftene i mosseregionen enn i Viken

Norgesferie populært

– Vi gleder oss over at mange planlegger å reise både til utlandet og i eget land i 2021. For virksomhetene handler det nå om å holde ut til aktiviteten kommer i gang igjen, og om å forberede seg på den dagen folk igjen skal reise, sier Bergmål.

Syv av ti tror at reiseaktiviteten i ferien deres vil påvirkes av koronasituasjonen i året vi har foran oss, og de fleste vil tilbringe årets ferier i eget land.

LES OGSÅ: Refsnes Gods satser – har ansatt Kim Roger (30) i nyopprettet lederstilling: – Skal nå nye høyder

Reisebudsjettet per husstand er 35 350 kroner. Det er en nedgang fra fjorårets undersøkelse, da gjennomsnittsbudsjettet var 43 050 kroner. Samtidig viser undersøkelsen at flere av dem som tar ferie vil benytte hotell og andre overnattingstilbydere sammenlignet med tidligere, særlig om reiserestriksjonene oppheves.

Flere enn før planlegger en aktiv ferie, og å utøve aktiviteter er det formålet med ferien som øker mest sammenlignet med fjoråret. Fotturer og andre naturbaserte aktiviteter ser ut til å tiltrekke mange. Som før er hovedformålet med feriene våre å være sammen med familie og venner.

Flere til utlandet om reiserestriksjonene oppheves

Om myndighetene ikke fraråder reiser til utlandet, er det sannsynlig at nesten halvparten av de som skal på sommerferie tilbringer den i utlandet i 2021. Til sammenligning svarte seks av ti at de planla å tilbringe sommerferien i utlandet i fjorårets undersøkelse.

50 prosent av de som planlegger høstferie svarer at de vil tilbringe høstferien i utlandet om myndighetene ikke fraråder reiser til utlandet. Det er seks prosentpoeng høyere enn i fjor.

– Det er positivt at flere ønsker å reise denne høsten. Etter et usikkert 2020 har vi tro på at flere enn før vil velge trygge reisealternativer. Mye tyder på at flere vil gå for charterreiser og andre pakkereiser når de skal bestille utenlandsturen i år, fordi disse reisene har det sterkeste forbrukervernet, sier Bergmål.

LES OGSÅ: Dramatisk turistnedgang – kinesiske turister nær nullet ut

Stadig flere tar miljøvalg

23 prosent svarer at de er mer opptatt av bærekraft nå enn før pandemien, mens kun fem prosent svarer at de er mindre opptatt av bærekraft enn tidligere.

– Folk er mer opptatt av å velge reiser som tar hensyn til miljø og bærekraft enn før. Dette er en trend som har blitt forsterket under pandemien, sier Bergmål.

I 2017 svarte 23 prosent at miljø var styrende for deres valg av reiseprodukt og destinasjon, i 2019 var tallet 33 prosent, mens tallet er økt til 42 prosent for 2021.

Tre av fire reisevirksomheter svarer at det vil være viktig for virksomheten å tilby miljøvennlige og bærekraftige opplevelser eller reisealternativer i fremtiden. Denne omstillingen vil Virke bidra til.

– Å legge til rette for at virksomhetene og reiseproduktene blir mer bærekraftige er noe av det viktigste vi kan gjøre for medlemmene våre. Dette vil være en prioritet for Virke Reiseliv i tiden fremover, sier Bergmål.

Datainnsamlingen er gjennomført av Opinion/Norstat på vegne av Virke i perioden november-desember 2020.

Kommentarer til denne saken