*Undersøkelsen er nå stengt av*
I oktober i fjor gikk Moss Skiklubb ut med den konklusjon at de ikke har annet valg enn å måtte gjøre noe med Skihytta i Mossemarka:
«Den snart hundre år gamle bygningskroppen har i dag omfattende svakheter, og mye av bygningsmassen lever på overtid», forklarte de.

Her kan det bli store endringer: – Har ikke noe valg, noe må gjøres
Det ble dermed etablert en forprosjektgruppe, med det mål å kartlegge ulike muligheter for en oppgradering av Skihytta. Denne gruppa ledes av Pål Bjerketvedt.
– Jeg er takknemlig for at jeg ble spurt. Det er et veldig spennende prosjekt som består av en kombinasjon av Skihyttas utfordringer, klimautfordringer og finne en løsning som klubben kan leve med i 100 år til, sier mossingen som de senere årene blant annet har vært generalsekretær i Norges Fotballforbund og ledet Mosseregionkonferansen.
Flere alternativer
Rapporten fra forprosjektet skal leveres til styret i skiklubben i midten av mars, for så å presenteres på årsmøtet 30. mars.
– Den skal ikke behandles, men årsmøte vil få en orientering om vurderingene og anbefalingene vi har kommet fram til. Så skal styret ta for seg en mulighetsstudie og beslutte hvilken vei de skal følge videre. Det kan fort gå et år til før den endelige beslutningen blir tatt, forteller Bjerketvedt.
Prosjektgruppa jobber med flere alternativer for framtidens skihytte, som de nå kartlegger. Først og fremst disse:
- Utbedre det mest kritiske uten å endre hyttas form og innhold. Altså bevare hytta stort sett som i dag.
- Omfattende restaurering, utbedring og ombygging av dagens hytte.
- Rive dagens hytte og bygge nytt, moderne og tidsriktig.
– Skihytta i Moss er en hytte med sjel og tradisjoner. Vi mener at vi må prøve alle muligheter for å få den i stand igjen, og vil foreslå å forsøke å bevare hytta ved å pusse opp eller oppgradere, hvis dette lar seg gjøre, forteller Bjerketvedt.
– I praksis betyr det at Skihytta, i dagens form og fasong, lever videre. Vel å merke med en begrenset og økonomisk håndterbar oppgradering av det som er helt kritisk for hyttas framtid, legger han til.
Hva mener DU om framtidens skihytte i Moss? Er du enig eller uenig med Bjerketvedt? Svar på undersøkelsen her!
Hele klubbens framtid
Skihytta i Mossemarka har i 85 år vært eiet og drevet av Moss Skiklubb. Den ble bygd av skiklubbens medlemmer og sto ferdig 21. november 1936. Siden er den utvidet/omgjort to-tre ganger.
– Det er i dag flere skihytter rundt oss i Østfold og i Oslo, og fellesnevneren for disse er at de er bygget mellom 1900 og 1930. Skihyttene er altså gamle, sjarmerende bygg, og det må vi ta vare på, mener Bjerketvedt.
Moss Skiklubb og Skihytta
Moss Skiklubb ble stiftet 11. januar 1928. Allerede det første året bygget klubben en hoppbakke, Mossebakken, mens den 21. november i 1936 sto Skihytta ferdig. Siden har bygget vært sentrum for skiklubbens arbeid.
I 1949 fikk hytta, som ligger på 101 meters høyde i Mossemarka, elektrisitet og egen vei. I 1958 og 1981 var utvidelser av hytta mot nord ferdig.
Skihytta drives av et vertskap og vedlikeholdes ved dugnadsinnsats fra medlemmene i Moss Skiklubb. Hytta er åpen for publikum hver søndag om høsten og både lørdag og søndag i skisesongen. Og ellers når skoleklasser og andre store grupper melder sin ankomst. Skiklubbens medlemmer står for serveringen.
Tre lysløyper fører opp til Skihytta. Den eldste ble anlagt fra Vanembukta i 1968, den neste fra baksiden av Mosseporten senter i 1970 og den siste fra Noreødegården 1985. Denne binder de to andre løyene sammen sli at det blir en fin rundtur i vintermørket. I 2003 ble det bygget en hoppbakke like ved Skihytta. Men den har ikke vært brukt på flere år og er nå stengt.
Kilde: Moss Byleksikon
Ifølge tilstandsrapporten er det i dag kritiske svakheter ved skihyttas konstruksjon, spesielt på og under bakken.
– Man må finne ut av hva som må gjøres for at den skal leve i 50 år til; hva som er totalt nødvendig. Det skal nå for eksempel vurderes utbedring av fukt i kjellerdelen, samt systemet for vann og avløp. Også det som går på ren slitasje må ses på av eksperter. Så blir det en vurdering både fra klubbens side og ekspertenes side om hva som vil være mulig til hvilken pris, forklarer prosjektlederen.
Moss Skiklubb har i dag sin hovedaktivitet ved skianlegget på Noreødegården, men Skihytta er en viktig del av skiklubbens historie, identitet og driftsgrunnlag. Til grunn for prosjektet ligger det at klubben fortsatt skal eie og drifte skihytta, men ikke nødvendigvis alene.
– Kunstsnøanlegget ved Noreødegården blir viktigere for å holde liv i skisporten og klubben i takt med klimaprognosenes forventninger om mindre og mindre snø. Klubben er nødt til å fortsette å investere i dette, og da kan det blir utfordrende å samtidig investere millionbeløp i Skihytta. Det må være en balanse slik at Skihytta kan settes i stand med et begrenset beløp. En helt ny hytte vil trolig koste mellom 10 og 15 millioner kroner, sier Bjerketvedt.

Skihytta i Mossemarka har varmet turgåere i generasjoner
Uansett hva som til slutt blir den endelige konklusjonen for framtidens skihytte, er målet at den nye versjonen skal stå klar til skiklubbens 100-årsjubileum i 2028.
– Det er mange som har et forhold til både Skihytta, Mossemarka og Moss Skiklubb. Gjennom dette arbeidet har jeg erfart at skiklubben har en fantastisk «standing» og et godt omdømme i nærmiljøet, og disse avgjørelsene dreier seg om hele klubbens framtid, sier Bjerketvedt som oppfordrer folk til å si sin mening i kartleggingsundersøkelsen.
– Det vil være veldig interessant å se resultatene, sier han.

Denne maskinen sørger for et unikt tilbud i Moss

Oliver (9) trosset de kraftige vindkastene: – Litt plagsomt

SE ARKIVBILDENE: Ski i Mossemarka
