(Vestby Avis): Nadia og Jan Bakken bor landlig til i Vestby med stor hage. Her har de bodd i over 10 år. De har drivhus med tomater, agurk, kål og diverse andre grønnsaker. Utenfor drivhuset vokser det rips, stikkelsbær, solbær, tindved og flere forskjellige frukttrær. Mye arbeid og kjærlighet er blitt lagt ned i denne frodige hagen.

– Dette epletreet plantet Jan og jeg sammen i anledning vår 20-årsbryllupsdag, forteller Nadia til Vestby Avis. De stolte hageeierne gledet seg til å smake på årets første frukter. Men i år merket Nadia og Jan at det var noe som ikke stemte.

Epletreet begynte å visne. Vi passet godt på det, men det ble dårligere for hver uke. En dag begynte hunden vår, Nemo, å grave i hagen. Vi fant etter hvert flere hull og trodde at dette var den nye hobbyen til Nemo. Vi forsøkte å stoppe denne nye atferden hans, vi ville jo ikke ha hull i plenen. Så en dag oppdaget jeg at flere agurkplanter i drivhuset lå visne på bakken, fortsetter Nadia.

Hun sier det var på dette tidspunktet de begynte å få mistanke om at det var noe som ikke stemte.

– Mistanken ble bekreftet da et av epletrærne veltet, da så vi at mye av rota var spist opp. Vi så tydelige spor etter spisse tenner. Plutselig skjønte vi hvorfor Nemo bjeffet så mye og hvor alle de små hullene kom fra. Vi hadde fått besøk av noen ubudne gjester i hagen vår. Vi begynte å lese på nettet og snakket med naboen. Det viste seg at de hadde samme problemet. Slik fikk vi vite om jordrotter. Og like etterpå møtte vi faktisk på en av dem, forteller Nadia som hadde sett en bit av fiberduken hadde havnet på utsiden av drivhuset.

– Jeg tok i den for å prøve å få den på plass og plutselig hoppet det ut et lite og klumpete dyr med spiss nese og to små svarte øyene.

Har testet mye

Siden oppdagelsen av jordrottene, har Vestby-familien forsøkt mange forskjellig metoder for å bli kvitt skadedyra.

Det finnes mange råd på nettet, alt fra å fylle hulene deres med lyd, skremme de vekk med ubehagelig lukt til å bruke rottefeller.

– Vi har prøvd nesten alt, uten hell. Det eneste som foreløpig har virket for oss, er å grave opp trærne og surre en fin netting rundt røttene. Det er klart det blir mye arbeid men det viser seg at det hjelper, sier de og håper de nå kan få tilbake hagen sin.