Én av ti i undersøkelsen svarer at de ikke sikrer bagasjen før de legger ut på bilturen.

– Med noen enkle grep sikrer du lasten i bilen og kommer vel fram på vinterferien, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

I Norge er vi glade i stasjonsvogner og SUV'er, men selv med store bagasjerom er det ikke ubegrenset hva man kan ta med seg av feriebagasje.

– Det er ikke ubegrenset hvor mye vekt du kan ha med deg i bilen. Pakker du slik at bagasjen går over seteryggen til baksetene krever det at du er ekstra nøye med sikringen. Så for å få en sikker pakket bil, bør du først tenke gjennom hva du kan kutte ut å ha med, sier Sødal.

Farligere enn man tror

Undersøkelsen som er gjennomført av InFact for NAF viser også at mange har løse, harde gjenstander liggende løs i bilen. 44,2 prosent oppgir at de lar mobiltelefoner eller nettbrett ligge løse inne i bilkupeen.

– Dette er farligere enn man tror. Løse gjenstander kan forvandles til dødelige prosjektiler om du må bråbremse, advarer NAF-rådgiveren.

Sikring av gjenstander inne bilkupeen er derfor viktig. En iPad som veier om lag en halv kilo vil ved en bråstopp i bare 50 kilometer i timen, kommer gjennom bilen med en kraft tilsvarende 12 kilo.

– Skal man bruke nettbrett til underholdning for barna, må det sikres skikkelig. Da må man skaffe en holder som kan festes på nakkestøttene til forsetene, sier Sødal.

Stropp fast bagasjen

Når bilen skal pakkes er det noen enkle huskeregler. Moderne biler har festepunkter i bagasjerommet, så start med å gjøre klar lastestropper. Husk at den tyngste bagasjen skal pakkes nederst og så langt fram mot seteryggen som mulig. Når alt er pakket, skal bagasjen stroppes fast med lastestroppene.

– Det å bruke litt ekstra tid på å stroppe fast bagasjen er veldig lurt. Da vil bagasjen ligge mer stabilt og holde seg i ro hvis uhellet er ute, rådgir Nils Sødal i pressemeldningen.

Bruk også bagasjeromstrekket om du har holdt deg under seteryggen, eller så bruker du sikkerhetsnettet som kan trekkes opp fra bakseteryggen om bilen din er utstyrt med det.

NAFs anbefalinger til bilister:

  • Bruk tid på å sikre lasten.
  • Bruk festepunktene i bilen.
  • Fordel vekten. Tung bagasje skal ligge lavt og langt fram i bagasjerommet.
  • Sjekk bilens instruksjonsbok for tillatt maksimal last.
  • Ikke overstig tillatt aksellast
  • Ikke la gjenstander ligge usikret i bilen.
  • Sørg for riktig dekktrykk. Dette finner du i bilens instruksjonsbok.
  • Husk at takboksen har vektbegrensninger.