NAFs oppfordring før værskifte: – Vurder å la bilen stå

ISDEKKE: Det er sendt ut gult farevarsel for glatt føre natt til tirsdag 3. desember.

ISDEKKE: Det er sendt ut gult farevarsel for glatt føre natt til tirsdag 3. desember. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir trolig speilblankt på veiene natt til tirsdag.

DEL

Det er sendt ut farevarsel på Østlandet for natt til tirsdag 3. desember. Årsaken til varslet er at det er meldt minusgrader fram til og med mandag kveld, før varme luftmasser og nedbør så overtar i løpet av natten.

Dette kan føre til underkjølt regn og regn som fryser på bakken, noe som vil gi svært vanskelige kjøreforhold.

LES OGSÅ: Har sendt ut farevarsel: – Det kan bli glatt

– Er du usikker på å kjøre når det er ekstra glatt, vurder å la bilen stå, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

– Tilpass farta

Når regndråpene fryser til is med en gang de treffer bakken, blir hele veibanen dekket av et tynt islag. De samme føreforholdene er det når regn har frosset på bakken over natten. Veien blir rett og slett til en skøytebane.

– Møter du på underkjølt regn er det viktig å tilpasse farta, mer enn du tror. Jo høyere fart du har, dess vanskeligere blir det å takle bilen på glatt føre. Bremselengden øker også. Det gjelder å ta det veldig rolig. Det viktigste er å komme vel frem, ikke raskest mulig frem, råder Sødal.

NAF mener det kan være lurt å vente litt før man skal ut og kjøre, hvis man har mulighet til det. Må du ut, så er piggdekk det absolutt beste på isføre. I tillegg er det lurt å rense dekkene på forhånd.

Test veigrepet

Mange steder vil veiene bli saltet eller strødd, men husk at det kan ta tid før brøytemannskapet rekker overalt. Ett råd er å teste veigrepet når du først er ute og kjører: Pass på at du ikke har biler i nærheten, for så å bremse noen ganger og kjenn på motstanden.

– Det er vanskelig å oppdage dette vanskelige føret før det er for sent. Skulle du miste kontrollen, husk å ha begge hendene på rattet, brems alt du kan og styr som best du kan, sier Sødal.

Frontruta blir også vanskelig å holde fri for is når det regner kaldt. Når det kalde regnet treffer en kald frontrute, vil det fryse til is og legge seg som et panser-teppe over hele ruta.

– Bruk varmeapparatet på frontruta og skru på ekstra med varme slik at regnet ikke får mulighet til å fryse, avslutter Sødal.

Mildvær i vente

Meteorolog hos Meteorologisk institutt, Elbjørg Moxnes, fortalte til Moss Avis søndag at det er ventet minusgrader helt fram til nedbøren kommer.

– Det kan da bli en periode hvor man får underkjølt regn og regn som fryser på bakken, og da kan det bli ganske glatt fram til det går over i vanlig regn. Utover dagen vil temperaturen øke, og da blir det greit.

Mildværet vil så fortsette fram til fredag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.