Nok en gang er det debatt rundt abortloven her i Norge. I dag har vi selvbestemt abort frem til uke 12. Arbeiderpartiet foreslår å flytte den grensen frem til uke 18. SV syns grensen skal flyttes til uke 22.

KrF er ett parti som er bygd på nestekjærlighet, likeverd og respekt. Dette skal vi ta med oss inn i abort debatten. SV vil gjerne øke antall uker med selvbestemt abort. Det er vi i KrF sterkt uenige i. Vi skal gi Ap og SV en kamp om abortloven.

Alle mennesker, uansett kjønn eller livssituasjon, har et rettsvern. Når skal rettsvern for fosteret tre i kraft? Fra uke 12, 18 eller 22? I dag kan våre dyktige leger redde foster som bli født prematur helt ned i uke 23. Kvinner skal få bestemme over sin egen kropp, men på hvilket tidspunkt deler kvinnen kroppen sin med ett annet liv som også skal ha et rettsvern? Hvor skal vi sette den grensen?

Én av de tingene jeg frykter mest med å ha selvbestemt abort helt til uke 18 og 22 er at vi får ett samfunn med færre mennesker som er «annerledes». Jeg frykter at det blir lettere for kvinner å velge bort barn med ulike sykdommer eller funksjonsnedsettelser, og for å dra det helt på spissen, kvinner som velger bort barn pga kjønn.

Jeg ønsker en debatt hvor vi erkjenner at livet inne i magen er ett liv. En debatt som ikke bare tar for seg kvinners rett til å bestemme over en kropp, men også fostrene rett til å bli født.

Skal landet bygges på nestekjærlighet, likeverd og respekt trenger vi alle, også de som måtte bli født med ulike typer utfordringer.

Emmely Jeanett Johannesen
Våler KrF