Gå til sidens hovedinnhold

Når vi voksne blir problemet

Artikkelen er over 1 år gammel

Kronikk Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kronikk

Det blåser for tiden, og sentralt i vinden er Greta Thunberg. 16-åringen fra Sverige står midt på skuta som etter all sannsynlighet styres mot syndfloden, i kjølvannet av hennes engasjement gulpes det mye ubehag og aggressiv argumentasjon. Klimakampen, opprøret og bekymringen mobiliserer til meningsutveksling som aldri tidligere.

En trussel?

Av en eller annen grunn er det mange, i det minste en del, i alle fall flere enn noen, som ser Thunberg og hennes stadig større tilhengerskare som en trussel. Det er usikkert mot hva, men ordlyden mange bruker for å så tvil om engasjement og mening, er preget av et konspiratorisk lavmål. La oss konstatere med voksende glede at de som skal overta vår hardt beskattede planet ikke er sure, aldrende menn og kvinner som åpenbart frykter noe som kan utfordre revir og oppsparte fordeler og privilegier.

Norge er, sammen med USA, et land med 40 millioner analfabeter og Saudi-Arabia, en stat der demokrati ikke har all verdens fremgang, et av de landene med absolutt størst klimaskepsis, man kan undres hva årsaken er. Men det er nå i alle fall en påfallende skepsis rettet mot fagkrefter og dem som frykter fremtiden. Hos mange eksisterer ikke begreper som togradersmål, klimakrise og klimaendringer. Ei heller klimastreik.
Skogen og klimaforhandlinger

Ansvar

Svært få har beklaget seg og ropt «fake news» over plastforekomster i og rundt dyr og skapninger som lever i eller ved havet. men oppsiktsvekkende mange konspirerer rundt ungdommens interesse for en noe bedre fremtid. Ordbruken bærer preg av nedlatende holdninger og tilsvarende retorikk.
Rygge og Moss spisser klimakampen

Det er litt «rydd på rommet ditt og betal mobiltelefonen selv». Det er ikke bare trist, men også ganske frekt. Et globalt engasjement slikt som den gangen mot Vietnamkrigen, og den gangen i Tsjekkoslovakia eller nå nylig mot bompenger og for rette jernbanestrekninger, redder sikkert ikke verden, men bidrar til kunnskap og utvidet ansvarsfølelse. Det er merkelig at så mange har motforestillinger mot det.

Yngre, unge og voksne

Heldigvis har de fleste forstått at de klimatiske problemene som tårner seg opp bak horisonten, er av en slik karakter at noe må gjøres. Heldigvis har politikere og premissleverandører vist, i alle fall i valgkamper og på papiret at noe må vi finne på før det er for sent. Det er prisverdig, om noen år står vi kanskje i takknemlighetsgjeld til dem som tok, som legendariske Bjørge Lillelien ville ha sagt det, «a hell of av beating» fra barrikadene. Der finner vi tidligere nevnte Thunberg og en voksende andel unge, yngre og godt voksne. Å bekjempe klimakrisa innebærer å ta de drastiske valgene

Mange av dem som skjeller ut ungdommen for sistnevnte gruppes tilstedeværelse, synes også at tiltak som reduserer utslipp og oppfordrer til alternative kommunikasjonsløsninger er no' søl, borkastet tid og kollektiv hypnose. Selv har ikke noe mot å kildesortere, redusere karbonavtrykk og leve med snev av respekt av verden rundt meg.

Bedre verden

For en tid siden minnet stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen om det demokratiske dilemmaet vi står over for når sterke stemmer og hardtslående grupper utøver makt på sosiale medier. Det er på sin plass. For istedenfor å harselere over Thunbergs stil og eventuelle diagnoser, hennes støtteapparat og diffuse påstander om økonomisk lykke, burde all verdens gamle, sure og gråhåra gubbejævler i alle aldre, applaudere hennes og andre ungdommers ønske om en bedre verden. Barn og ungdom strømmet til rådhuset for å streike

Resten av denne uken er det meldt regn, man kan være sikker på at det i november vil bli ettersommervarmt vårvær. Det er heller ikke usannsynlig at det i perioden rundt 17. mai neste år vil være isnende kaldt og sludd i kastene. Klimaskeptikerne vil sikkert bruke eksemplene som bevis på at temperaturene ikke stiger. En annen én vil kanskje ta OL- floka og berømme våre yngste og deres vilje til å ta ansvar.

Kommentarer til denne saken