Gå til sidens hovedinnhold

Nattesøvn, et miljøtiltak i Moss?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I natt igjen har det buldra nede fra Moss havn. Det smeller som skudd innimellom. Det oppleves så brutalt å våkne natt etter natt, lete etter ørepropper, stå opp og lukke vinduet som på sommernetter medfører tett og varm luft som en ikke får sove i allikevel. Hver kveld legger jeg meg med et stress: «hvordan blir det i natt, bare de ikke begynner før i morgen tidlig». I natt sto jeg opp og satt meg til å skrive dette.

Denne natten er mellom lørdag 17.8 til søndag 18.8.19. Det har vært brutal støy hele natten igjennom. Så selv i helger hvor folk skal hvile ut etter jobb og hente seg inn så er det fritt fram for havna som ligger tett på boliger, tett på en hel by! Det oppleves hemningsløst og skruppelløst!

I disse grønne tider hvor sykkelstier, grønne lunger, elbil, flyskam, nærmat og miljø raser som det viktigste vi skal være opptatt av, står bevisstløse politikere fram i Moss smilende og ønsker å utvide havna. Moss er og blir en industriby, sier de. Det er hyklersk og samtidig flagre med hvor opptatt de er av miljøet. Dette er miljø, politikere! Dette er våre daglige liv! Dette handler om å fungere i hverdagen, om å ha tilgang til nattesøvn.

Vi som gjør vanlige jobber, som lever vanlige liv, vi skal bli bevisste, vi skal levere, vi skal forstå faren ved å forbruke og utsette kloden for mer belastning. Vi skal gjøre daglige tiltak og forandre oss. Vi skal kjøpe gjenbruk, forandre livsstil og tenke på miljøet.

Når skal politikere i Moss, spesielt i Arbeiderpartiet og Høyere, forstå hvor mye de belaster sin egen bybefolkning med støy fra havna? Er ikke det å fjerne plagsom støy som man vet er helseskadelig et miljøtiltak? Er ikke det forurensning som bør sees på så som noe som skal fjernes og ikke utsettes for?

Hvorfor ser ikke politikerne at vi føler oss «lurt» når vi på den ene siden skal levere på miljøtiltak og på den andre siden ha full forståelse for at havna «må» ligge der den ligger til tross for få arbeidsplasser og at det ligger en havn nær Fredrikstad som ikke støyer for en by, og som fint kan ta over. Moss havn har ingen restriksjoner, ingen pålagte miljøtiltak ift. støy. Det er fritt fram uansett tid på døgnet, uansett dag for Moss havn. Det er brutalt, det er forurensning!

 Jeg føler meg undervurdert når politikere med størst makt ikke rører ved at de ved å beholde og utvide havna, forringer vår daglige livskvalitet. De er miljøverstinger i mine øyne. Det er skruppelløse. Smellene fra havna er opplevelser vi kjenner på vår egen kropp når vi står opp om morgenen og har ikke sovet på grunn av brutal støy. Det er næropplevelser. Hvorfor jobber de ikke for å beskytte oss? Havna begynner brått og plutselig. Havna lager ikke jevne lyder, det er impulsstøy som låter mer som å være i nærheten av en skytebane enn et trafikkert område. Det er en type støy som det ikke er umulig å beskytte seg mot. I tillegg er den hele tiden av og på.

Det er partier i Moss som har bevissthet om dette, som ønsker å fjerne havna. Jeg har ingen valg, jeg må stemme på en av dem. Det sier jo ser selv uansett hva jeg mener om andre saker. Nattesøvn handler om å få til livet mitt, det går foran alt.

Kommentarer til denne saken