- Flere rådyrpåkjørsler i døgnet

  Denne videoen viser hvor vanskelig det kan være å unngå en rådyrpåkjørsel. (Video: Forsikringsselskapet If)

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  For en vanlig bilist kan det nærmest være umulig å oppdage et rådyr i tide for å unngå et sammenstøt. Men gjør man sin plikt og melder fra, kan man slippe å betale egenandel for eventuelle skader på bilen.

  DEL

  I disse dager er det mange som opplever å kjøre på rådyr.

  - Nå er det er flere rådyrpåkjørsler i døgnet, forteller operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Paul Horne, til Moss Avis.

  Er man uheldig og kjører på et dyr, skal man kontakte politiet slik at de igjen kan loggføre hendelsen. Politiet melder også fra til Viltforvaltningen. Det gjelder uansett om dyret er dødt, har synlige skader, eller det har klart å komme seg videre.  Men selv om de fleste melder fra, er det ikke alle som gjør det.

  - Jeg sitter akkurat nå og skriver på en påkjørsel. Det lå et dødt rådyr i veigrøfta, men vi har ikke fått noen melding fra sjåføren, sier han.  

  Til gjengjeld stiller forsikringsbransjen med en «gulrot», som går ut på at bilførere som melder fra om påkjørselen ikke behøver å betale egenandel for eventuelle skader på bilen.

  Horne mener det er vanskelig å unngå å kjøre på rådyr.

  - De vandrer ut på veiene, spesielt på nattestid, og er ikke redde for biler, sier han.

  Operasjonslederen oppfordrer bilister til å kjøre etter forholdene og ta det litt med ro på uoversiktlige steder.

  LES OGSÅ: Parterte påkjørt rådyr i hagen - ble anmeldt

  - Viktig å melde fra

  Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If sitter også med inntrykket av at det er svært vanskelig å unngå en dyrepåkjørsel. Forsikringsselskapet har publisert en video som viser hvor fort det kan gå.

  SE VIDEOEN VED Å TRYKKE PÅ HOVEDBILDET

  If er opptatt av å oppmuntre folk til å melde fra om påkjørsler, for å unngå at dyrene lider unødig.

  - Vi synes at dette er så viktig at vi dropper egenandelen på casco. Man får heller ikke bonustap når man har meldt fra og fått dokumentert en slik påkjørsel. Vi gjør det rett og slett for at folk skal si fra, og ikke tenke på forsikringen. Det gjelder alle slags dyr. Dyrepåkjørsler skjer ofte så fort, og man har utrolig kort tid på seg. Det er ofte ikke mulig å gjøre noe for å unngå sammenstøt, sier han.

  Heller ikke Clementz tror det er mange som med viten og vilje stikker fra en dyrepåkjørsel. Men samtidig er det tilfeller hvor man kan ha kjørt på dyr uten å merke det. Selv om dyrepåkjørsler sjelden ender med personskade, kan opplevelsen være skremmende nok for dem som sitter i bilen.

  LES OGSÅ: – Det er tortur av verste slag

  I følge

  Vidar Holthe i Viltforvaltningen i Vestby forteller at det ikke har vært så mange rådyrpåkjørsler i hans område enda, men han venter at det vil øke på i tiden fremover når de nye kalvene blir født og ung-dyrene må ut og klare seg på egenhånd.

  - Bare i Vestby kommune hadde vi 77 tilfeller med rådyr i trafikken i 2014. Av disse ble 40 drept eller avlivet, forteller Holthe som tirsdag ettermiddag har vært ute og jaget ut et rådyr som hadde kommet seg på innsiden av viltgjerdet langs E6.

  Selv om enkelte bilister er spesielt var på ting som beveger seg i veikanten, er det vanskelig for de fleste av oss å være oppmerksom på det som skjer utenfor kjørefeltet.

  - Men ser du ett rådyr, er det bare å senke farten. Ofte er det 2-3 stykker i følge. Det er fler som har sagt til meg at «jeg så det første, men så smalt det», sier han.

  Merk stedet

  I dag skjer de fleste påkjørsler i boligområder. Akkurat nå er han på leting etter et skadet rådyr som nesten har fått kjørt av det ene benet. Den er observert flere ganger på Søndre Brevik.

  - Men det er som å lete etter nålen i høystakken, sier han.

  Har man kjørt på et dyr, og ikke har mulighet til å vente til noen fra viltforvaltningen kommer, ber han folk om å merke stedet hvor påkjørselen fant sted, slik at nemnda vet hvor de skal starte søket.

  - Hvis dyrene er alvorlig skadet pleier det å være greit å spore dem opp. Men de går ofte videre med indre skader, sier han.

  601

  Heldigvis er det også en del av dyrene som klarer seg greit og kan friskmeldes.

  Ifølge ssb.no ble i underkant av 8500 hjortevilt registrert omkommet eller drept utenom jakta i jaktåret 2013/2014. Det er 650 færre enn året før, og det er trafikken som er den viktigste dødsårsaken. Rundt 5200 hjortevilt ble drept av motorkjøretøy og 650 av tog. Av de påkjørte dyrene var i underkant 3800 rådyr, 1350 elg og 750 hjort. Over 3600 av rådyrene ble drept av biler eller motorsykler.

  I Østfold var det 716 hjortevilt som mistet livet utenom ordinær jakt i løpet av jaktåret 2013/14. 114 av disse var elg, én hjort og 601 rådyr.

  Artikkeltags