– Det er tortur av verste slag

Fallviltjeger Kai Magne Bråten advarer mot slakke fotballnett. Dette rådyret ble kvalt til døde i fjor høst. Foto: Kai Magne Bråten

Fallviltjeger Kai Magne Bråten advarer mot slakke fotballnett. Dette rådyret ble kvalt til døde i fjor høst. Foto: Kai Magne Bråten

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Fallviltjeger Kai Magne Bråten advarer mot slakke fotballnett på idrettsbanene. – De er potensielle dødsfeller, sier han.

DEL

Et litt slitent fotballnett kan virke uskyldig i seg selv, men for vilt og smådyr er de potensielle dødsfeller, ifølge fallviltjeger Kai Magne Bråten i Stokke. Når dyr blir funnet døde eller hardt skadd er det han som rykker ut for å ta hånd om dem.

Flere ganger har han vært nødt til å rykke ut etter funn av døde dyr som sitter fast i nett.

– Jeg har tatt hånd om både rådyr og rev som har fått hodet inn i nettet, for så å bli sittende fast og deretter kvalt. Er fotballnettene slakke er det mye verre for dyrene å komme seg løse igjen, og da blir gjerne utfallet fatalt, sier Bråten.

LES OGSÅ: – Kåte rådyrbukker er en fare i trafikken

Pines til døde

Han velger nå å gå ut å advare mot dårlig vedlikeholdte fotballnett på idrettsbanene. Spesielt nå med våren i anmarsj, og med det yrende liv i skogen, og nyfødte rådyrkalver og revevalper som snart skal ut og utforske.

Veldig ofte er det unge nysgjerrige dyr som blir sittende fast i nettene. Og dermed lider en grufull skjebne.

– Det er tortur av verste slag. Dyrene blir kvalt, sakte men sikkert. Oftest får de tredd hodet i gjennom nettingen, så får de panikk og forsøker å komme seg løs, men da blir de sittende mer fast. Jo mer de prøver å vri seg ut, jo verre strammes nettet. Det er grusomt, sier han.

LES OGSÅ: Plagsomme rådyr

Et landsdekkende problem

Bråten er fallviltjeger for Stokke kommune i Vestfold, men påpeker at dette ikke kun gjelder der.

– Dette gjelder fotballnett over alt. Og jeg forstår at det er et behov for ballnett, men da er det viktig å vedlikeholde dem og sørge for at de er strukket opp skikkelig, påpeker han.

Rådyret på bildene fant Bråten sent i fjor høst. Hvor det ble funnet vil han ikke fortelle.

– Jeg er ikke ute etter å ta noen spesielle her. Det er egentlig ingen syndere i så måte heller, men det går på uoppmerksomhet. Forhåpentligvis vil flere få øynene opp for dette nå, avslutter han.

Artikkeltags