– Jeg mottar ofte meldinger fra ungdommer som kan fortelle at de føler seg mindre alene etter å ha lest bøkene mine, forteller mosseforfatteren.

Neda skildrer en vanskelig oppvekst på der hun stod i mange konflikter rundt foreldrenes skilsmisse. Da hun var mye alene med følelser og tanker brukte hun penn og papir for å samle tankene. Hun savnet å lese bøker som tok opp de vanskelige følelsene som hun selv kjente mye på i ungdomsårene.

– Skolen var mitt fristed, og jeg trivdes godt både med elever og lærere, forteller hun.

Spesielt en lærer så potensialet i Åvangen-jenta. Norsklærer Karin Kuhr Myckland leste ofte Nedas tekster høyt i klassen, og gav henne ekstraoppgaver så hun kunne bli en enda bedre skribent.

– Det å ha en lærer som virkelig så potensialet mitt var helt avgjørende, forteller Neda.

– Neda var veldig levende og kreativ. Jeg husker henne som en elev som visste hva hun ville og som hele tiden jobbet målbevisst mot sine mål, forteller Myckland til Moss Avis.

Mottar Statens kunstnerstipend

Neda har gitt ut to bøker, og har nå mottatt Statens kunstnerstipend som gjør at hun kan satse enda mer på sitt forfatterskap.

– Jeg synes det er veldig stort, sier en fornøyd forfatter som tydelig er motivert til å fortsette sitt arbeid etter å ha mottatt Statens kunstnerstipend i sin målgruppe: yngre og nyetablerte kunstnere. Et stipend som gis for et år av gangen til publiserte kunstnere. Basert på hennes tidligere utgivelser og et motivasjonsbrev med et ønske om å kunne jobbe frem neste roman ble Alaei en av få som kom gjennom det trange nåløyet.

Nå er hun i gang med å skrive sin tredje bok der vi følger hovedpersonen som er en gutt med minoritetsbakgrunn. Denne hovedpersonen har også vist seg i tidligere bøker. Gutten vokser opp i Oslo med en fot innenfor to helt forskjellige kulturer. Alaei opplever at det er få ungdomsbøker der gutter med minoritetsbakgrunn er hovedpersonen og har derfor valgt å sette fokus på denne gruppen.

Barnevernspedagog og forfatter

En skulle kanskje tro at den store drømmen var å være forfatter på heltid. Men Neda Alaei har ingen planer om å slutte å jobbe med ungdommer. Hun jobber deltid som miljøterapeut på en skole ved siden av forfatterskapet, og kan fortelle at hun er utdannet både barnevernspedagog og barnebokforfatter.

– For å kunne skrive bøker som fenger ungdommer er det viktig å være oppdatert på hva som interesserer dem, forteller Neda som blir inspirert til å skrive av å være rundt i ungdomsmiljøer. Dette er noe hun virkelig brenner for da hun også drar til ungdomsskoler for å ha samtaler med klasser om temaer som hun også tar opp i bøkene sine. Det kan være temaer om psykisk helse, omsorgssvikt og følelser. Hun opplever at ungdommene kjenner seg igjen i flere av temaene i bøkene og forteller om viktigheten av å møte de unge der de er.

– Det hadde nok ikke blitt noen ungdomsbøker uten alle de gode samtalene jeg har med ungdommene jeg møter i min hverdag, sier hun.

I disse dager jobber hun for å ferdigstille sin neste bok som trolig vil være å se i butikkhyllene en gang i løpet av neste år. Drømmen er å fortsette å skrive ungdomsbøker og å jobbe med ungdom.

Neda Alaei bor nå i Oslo, men besøker ofte sin far og bror som fortsatt bor i Moss.

– Er det et sted jeg gjerne drar til når jeg kommer til Moss så er det Alby, det må være Østfolds fineste sted, sier hun.

Les også

Om framhaldskolen på Melløs og Bytårnet