Vinterkulda har sine utfordringer, og minusgrader om natten kan skape problemer for mange bileiere. Et av disse er vindusviskere som sitter fast i en frossen frontrute, og en glemsk sjåfør. Det kan bli dyrt.

– Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når man parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast. Når man så starter bilen i kulda på morgenen uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Årsaken er at vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskerne dersom de henger fast i tykk is på bilruta. Noen opplever at bladene rives av, mens andre sitter igjen med en brent vindusviskermotor.

Forsikringsselskapet får hver vinter en rekke henvendelser fra uheldige kunder, som tror dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det ikke.

- Å skifte en vindusviskermotor kan koste opp imot 10.000 kroner, og det er sure penger å betale for noe man enkelt kunne ha unngått.

Dette må du huske

Om du likevel legger ut på en kjøretur uten fungerende vindusviskere kan det medføre bot fra politiet for uforsvarlig kjøring. Men det fines råd. Man kan løsne viskerne fra den nedfryste bilruta før man starter bilen, men i sprengkulda er mange fristet til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen.

Problemet er at vindusviskerne kan sitte veldig godt fast i stivfrosset is.

– Da må man rett og slett skrape dem løs før man starter bilen, eller å sette dem opp når man parkerer for kvelden. Da unngår man fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta, og viskerne varer gjerne lengre, sier Brandeggen.

Ikke riv de løs

På mange nyere biler kan vindusviskere starte automatisk, men det viktigste er at du selv sjekker at de ikke står i en posisjon som medfører at de starter når du starter bilen.

– Har viskerne frosset fast må man unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker. Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, avslutter han.