Gå til sidens hovedinnhold

Nei, frivilligsentralene er ikke reddet

Artikkelen er over 1 år gammel

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På tross av hva vi kan tro når vi hører enkelte politikere uttale seg om kommuneproposisjonen for 2021, så er ikke frivilligsentralene reddet. Vi har fått en galgenfrist, et år på å mobilisere de 85 Stortingsrepresentantene som skal til for å redde oss.

Fra og med 2017 var det slutt på en 26 år gammel suksesshistorie. En historie som blant annet daværende sosialminister Wenche Frogn Sellæg var opphavet til. Ideen var like enkel som den var genial. Staten stiller med midler til en profesjonelt drevet frivilligsentral som skal ha som oppgave mobilisere frivillighet i samarbeide med lokale lag og foreninger, enkeltmennesker, næringslivet og kommunen. Forutsetningen for å få pengene Stortinget bevilget, var at kommunen ble med på laget og bidro med minst 40%. Resultatet kom umiddelbart og det første året ble det etablert 91 frivilligsentraler. I dag er vi 468. Vi mobiliserer over 55 000 frivillige som bidrar med mer enn 2 200 årsverk frivillighet. I tillegg til frivilligsentralenes egne tiltak, jobber vi sammen med det lokale foreningslivet for å bruke vår kompetanse og nettverk til å støtte deres aktiviteter.

I 2016 ble det bestemt at frivilligsentralene ikke lenger skal få penger over statsbudsjettet, nå skulle heller kommunene selv ta ansvaret for å finansiere frivilligsentralene på egenhånd. Fra 2017 har kommunene fått pengene basert på antall sentraler, penger som tidligere gikk rett til frivilligsentralen. Dette skulle opphøre i 2021 da pengene skulle fordeles til alle landets kommuner basert på deres innbyggertall.

I kommuneproposisjonen foreslår regjeringen å vente til 2022 med dette. Det er denne galgenfristen enkelte nå kaller en redning. Det er ingen redning – det er et ekstra år å mobilisere 85 stortingsrepresentanter.

Vi skal jobbe videre med å sikre frivilligsentralene en forutsigbar og bærekraftig drift og vi håper minst 85 av våre folkevalgte på Stortinget vil hjelpe oss.

LES OGSÅ:

Frivillighetssentralen: En suksess vi skal ta vare på

Røde Kors trøkker til, og omstiller ytterligere før en annerledes påske

Hva vil vi med frivilligheten i Moss?

Kommentarer til denne saken