Gå til sidens hovedinnhold

Nina (47) og Per-Kristian (51) valgte å beholde den fargerike stilen i det gamle huset – nå selger de sin retroperle i Fredrikstad

Artikkelen er over 1 år gammel

For Nina Brataas Rose og Per-Kristian Olsen var det var aldri aktuelt å fjerne de stormønstrede tapetene og teakmøblene i eneboligen på Kongsten. I stedet dro de i bruktbutikker og på loppemarkeder for å rendyrke stilen.

For abonnenter

(Fredriksstad Blad) Da Nina Brataas Rose og Per-Kristian Olsen kjøpte eneboligen på Kongsten i 2012, gjorde de ikke som mange andre ville ha gjort.

I stedet for å kvitte seg med stormønstrede 70-tallstapeter og vegg-til-vegg-tepper, valgte de å beholde retrostilen og heller komplimentere den med moderne komfort. Nå er den lille retroperlen i Gruners gate til salgs.

Se flere bilder fra Gruners gate 8 i bildekarusellen øverst i denne saken!

Kjøpte huset usett

– Jeg kjøpte faktisk huset usett. Jeg så annonsen og tenkte at eneboligen ville være perfekt for oss. Derfor sendte jeg mannen min på visning og vi endte med å kjøpe huset, forteller Nina (47).

– Denne boligen har virkelig sjel. Vi følte oss hjemme her med én gang. Det var litt som å komme hjem til bestemoren sin. Her slapper man av, sier Nina.

Hun er opprinnelig fra Bærum, mens Per-Kristian (51) er ekte Fredrikstad-gutt. De har ikke bodd fulltid i Fredrikstad, men hatt boligen som pendlerbolig. I tillegg har de leid ut huset, som har tre soverom og en stor hage, via Finn.no og Airbnb.

– Der ble det faktisk så populært at vi endte opp med å få brukt boligen veldig lite selv. Derfor vil vi nå heller legge pengene i en større bolig nærmere Oslo, forklarer Nina.

Hvitt ute – fargerikt inne

Utvendig glir den hvitmalte boligen, som liker rett utenfor vollgravene, fint inn i omgivelsene. På innsiden er den imidlertid annerledes enn de fleste andre hjem. Her er ikke veggene ensfargede eller møblene fra moderne møbelkjeder.

– Vi kjøpte huset av en gammel dame som skulle flytte på institusjon. Hun hadde bodd her helt siden byggeåret 1948. Huset var pusset opp på 70-tallet og tatt godt vare på, så vi kunne beholde mye slik det var, forklarer Nina.

Selgerne planla å kaste de fleste møblene og derfor tilbød Per-Kristian og Nina seg å heller overta huset møblert, slik at de kunne plukke ut det de ville beholde. Dermed endte de opp med flere klassiske møbler, blant annet den vegghengte seksjonen i spisestuen.

Les også

Savner du 70-tallet? Da kan du flytte til Fredrikstad

Fikk møbler fra naboen

– I tillegg fikk vi flere flotte retromøbler fra nabohuset, som ble solgt omtrent samtidig. Ellers har vi handlet mye i bruktbutikker og på loppemarkeder. Vi liker denne stilen. Når vi kjøper brukt, har vi dessuten råd til å kjøpe møbler av bedre kvalitet enn det vi hadde hatt råd til å kjøpe nytt, poengterer hun.

Siden overtagelsen i 2012 har paret blant annet laget et nytt, moderne bad i 1. etasje.

– Det var bare ett bad her og vi ville gjerne ha et bad med dusj nede.

Også kjøkkenet er totalrenovert.

– Vi skulle gjerne beholdt den gamle kjøkkeninnredningen, men det var jo knapt benkeplass, så det var ikke praktisk mulig, forklarer huseieren.

Dermed ble det nytt kjøkken med retromønstret tapet på veggene i stedet.

Oppussing i retrostil

Selv om paret har valgt å beholde mye av den gamle stilen, ville de ha fortsatt oppussingen dersom de hadde blitt boende i huset.

– For eksempel er noe av tapetet solbleket, så planen var egentlig å få tak i retrotapeter, slik at vi kunne beholde stilen, selv om vi pusset opp videre. Nå skal vi i stedet ta med oss en del av møblene til vår nye bolig. Den er større en dette huset, så vi må ta noen turer i bruktbutikker og finne flere møbler som passer stilen vår.

Mens paret i 2012 måtte ut med i overkant av 2,3 millioner kroner for boligen, er prisantydningen åtte og et halvt år senere nesten det dobbelte, nemlig 4,3 millioner kroner.

– Hva sier andre til at dere har valgt å beholde 70-tallstapeter i stedet for å gi huset en helrenovering?

– De synes det er fint, men det er klart at dette ikke er en stil som alle ville hatt hjemme hos seg selv. Vi har allerede hatt en del visninger i huset, og reaksjonene er delte. Noen er veldig begeistret for stilen, mens andre er mest opptatt av hvordan huset kan pusses opp.

Kommentarer til denne saken