– Jeg har hatt brystkreft to ganger. Det startet i 2011, da jeg var 41 år. En dag lekebokset jeg med nevøen min. Han traff meg i siden, og da kjente jeg at det var noe der, forteller Nina.

Hun oppdaget en tydelig kul i det ene brystet sitt.

– Jeg måtte bruke helgen på å summe meg før jeg kontaktet fastlegen for å bli undersøkt, sier hun.

Nina ble henvist til biopsi. Det vil si at det tas ut en liten vevsbit av kulen, for å få fastslått en diagnose. I Ninas tilfelle ble diagnosen brystkreft.

– Jeg fikk en brystbevarende operasjon. Det innebærer at kun svulsten ble operert bort. Så ble det lagt inn saltvann, og brystet ble bevart, sier Nina.

Giftet seg

Det er veldig tøft å få en kreftdiagnose. Men i denne tunge tiden skjedde det også noe veldig gledelig i Ninas liv, nemlig at hun fant Håkon, mannen i sitt liv.

– Vi hadde chattet litt på et sjekkenettsted, men aldri truffet hverandre. Så en dag spør han meg om jeg vil være med på en MC-tur. Jeg svarte at jeg først måtte gjennom en kreftoperasjon, forteller Nina.

To uker etter operasjonen kom Håkon og hentet henne med motorsykkelen. Det ble kjærlighet ved første MC-tur, og 8. september i år kunne paret feire 10 års bryllupsdag. De har kjøpt bolig sammen og stiftet hjem på Halmstad.

LES OGSÅ: Ordfører Hanne gifter seg med sin Fred-Jørgen: – Vi har bestemt oss for at forholdet vårt skal vare livet ut

– Det var godt å ha Håkon ved min side og slippe å være alene i den prosessen som fulgte, med cellegift og strålebehandlinger, sier Nina.

Nå har Nina tatt MC-lappen selv, og ekteparet kjører ofte på tur sammen, på hver sin Harley Davidson.

– Jeg er medlem av Brystkreftforeningen avdeling Moss. 3. september arrangerte mannen min og jeg MC-parade i Råde. Der ble det kjørt inn 18.000 kroner til Rosa sløyfe-aksjonen, med bh-er på motorsyklene. Vi har satt av en dato til å gjenta dette neste år og håper at det kan bli en tradisjon, sier Nina.

Tilbakefall

Brystkreft er skummelt og kan dukke opp igjen som et tilbakefall i det opererte brystet. Nina har opplevd det.

– Etter at jeg hadde vært på femårskontroll, fikk jeg beskjed om å fortsette på kreftmedisinen litt til. Så gikk det et halvt år. Da oppdaget jeg en kul på samme bryst og samme sted som sist. Da gikk det i svart for meg en stund, forteller Nina.

LES OGSÅ: Vanja (46) fikk brystkreft: – Jeg kan ikke tenke på tilbakefall. Jeg må gripe dagen og leve livet

Denne gangen ble hele brystet operert bort. Hun går fortsatt på medisin og jevnlige kontroller, men er glad for at hun slapp cellegift og strålebehandlinger i runde to med brystkreft.

– Jeg sliter med senvirkninger etter kreftbehandlingene og har blant annet konsentrasjonsproblemer. Så jeg greier ikke lenger å jobbe og har blitt uføretrygdet, legger Nina til.

Brystkreft

Fakta om brystkreft:

  • Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner.
  • 3991 kvinner fikk brystkreft i 2021. Dette er det høyeste antallet som noen gang er registrert i Norge.
  • Også menn kan få brystkreft, og hvert år er det rundt 30 norske menn som får diagnosen.
  • Dobbelt så mange får brystkreft i dag sammenlignet med for 60 år siden. Heldigvis er det også flere som overlever. 9 av 10 kvinner som rammes, er i live fem år etter diagnosen.
  • Det finnes ingen klar årsak til hvorfor stadig flere kvinner får brystkreft, men mye tyder på at det er et samspill mellom arv, hormoner og livsstil.
  • I Norge er det i dag nærmere 55 000 personer som har blitt friske av eller som lever med brystkreft. 591 kvinner og 10 menn døde av brystkreft i 2021.

Kilde: Kreftregisteret