Det opplyser Kjersti Grøndahl, seniorrådgiver i landbruksavdelingen hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, i en pressemelding.
– Spesialitet er den største merkeordningen for lokalmat i Norge. Den sorte havre har igjen fått dette merket på en av sine mange spennende produkter. Dette er så fortjent. Hardt kvalitetsarbeid lønner seg, sier Reidar Kaabbel, ordfører i Våler kommune.
Han er på plass i Berlin sammen med blant annet driverne av Den Sorte Havre, som torsdag fikk Bedrifsutviklingsprisen i landbruket. En gjev pris med 250.000 kroner i vinnersum.
Spesialtetsmerket blir de nå tildelt for produktet havreris. Dette er begrunnelsen for tildelingen:
«Havreris er et produkt laget av svarthavre som er en uforedlet havreart med opprinnelse helt tilbake til vikingetiden. Havren dyrkes på Tveter Gård i Våler samt utvalgte gårder i samme region. Svarthavrekornet er noe mindre enn vanlig havre og har gunstige ernæringsmessige egenskaper. Havren blir til havremarv på Tysse Mølle før marvet slipes videre i en rismaskin på Tveter Gård.
Havrerisen har et naturlig flott utseende og en svært god og spenstig tekstur. Den dufter innbydende og har en god, rund nøtteaktig smak.
Havreris er et særdeles vellykket produkt som er innovativt i sin kategori og et produkt i særklasse!»