Gå til sidens hovedinnhold

Nok nå Astrup!

Artikkelen er over 1 år gammel

Debatt

Det er ingen hemmelighet at Høyre og kommunalminister Nicolay Astrup ønsker flere kommunesammenslåinger. 15. oktober kunne avisen Klassekampen avslører at regjeringen i det stille arbeider med å sette ned et utvalg som skal ha til oppgave å avvikle generalistkommuneordningen. Denne ordningen innebærer at norske kommuner, små og store har det samme ansvaret og skal løse de samme lovpålagte oppgavene. Får regjeringen det som den vil, deles norske kommuner i A- og B-lag.

Undersøkelser viser at norske kommuner har klart å løse oppgavene som generalister på en god måte med ulike forutsetninger, og faktisk er innbyggerne i små og mellomstore kommuner mest fornøyd med tjenestetilbudet som tilbys.

Senterpartiet mener det er en verdi med et mangfold av kommuner; små, mellomstore og store. Innenfor dette skal det være rom for å velge ulike praktiske og politiske løsninger. Regjeringens opplegg er intet annet enn et angrep på lokaldemokratiet. Senterpartiet ønsker at kommunene skal være likeverdige, uavhengig av størrelse og metode man velger for å løse de lovpålagte oppgavene lokalt.

Siden Erna Solberg ble statsminister har lokale folkevalgte og kommunenes ansatte brukt mye tid på å diskutere sammenslåing. Nå er det på tide å ta en pause, og la folk gjøre jobben man er satt til; nemlig å drifte og utvikle kommunene til beste for innbyggerne. Regjeringen legger opp til det motsatte med nye runder som skaper usikkerhet og ørkesløse prosesser for kommunene. Det er nok nå.

Kommentarer til denne saken