Kvinnen ante fred og ingen fare da hun satt på restauranten i Hellas. Plutselig kjente hun smerte i stortåa, og oppdaget til sin forskrekkelse at en rotte hadde bitt henne under bordet. Hun kom raskt til behandling hos lokal lege, og kunne fortsette ferien., skriver IF Skadeforsikring i en pressemelding.

Dette er én av over 25 dyresaker skadesenteret til Europeiske Reiseforsikring har fått inn de siste ukene. Nordmenn er blitt bitt av hund i blant annet Spania, Russland, Frankrike, Thailand, Bosnia-Hercegovina og på Sri Lanka. Det har også vært kattebitt på Kuba, og noen er blitt klort av katt i Hellas. I Thailand er en person blitt bitt av en ape, og har fått medisinsk behandling og rabiesvaksine.

– Ved dyrebitt og -klor er det viktig å få renset såret raskt og komme til lege for undersøkelse og behandling, sier medisinsk rådgiver og sykepleier Line Sørbø i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.

– I land med rabies vil det være viktig å få rabiesvaksine. Ved dyrebitt er stivkrampesprøyte også aktuelt, sier hun.

– Vær forsiktig med dyr

Hver sommer får forsikringsselskapet inn telefoner fra fortvilte kunder som har blitt bitt eller klort av alt fra hunder og katter til slanger og aper. Allergiske reaksjoner på insektstikk er også en gjenganger. Helsepersonell gir rettledning om hva de uheldige bør gjøre fram til de kommer til lege på stedet der de er.

– Å bli bitt av hund kan skje hvor som helst, også i Norge. Utfordringen i utlandet kan være at du er på et fremmed sted, og det er vanskeligere å orientere seg om hvor du får behandling. Da er det greit å ringe alarmsentralen til reiseforsikringsselskapet ditt for å få veiledning om hva du bør gjøre inntil du får få legehjelp, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Forsikringsselskapene sitter på adresseoversikter over hvor det er mulig å få god medisinsk hjelp over hele verden.

– Du bør være forsiktig i omgang med dyr utenlands, blant annet fordi de kan bære på smitte. Og husk at dyr er dyr, og kan endre atferd brått, sier Clementz.

Regning på én million

I en del tilfeller er gode, lokale råd dyre. Det fikk mannen som ble bitt av en sjelden slange i en bypark i USA for noen år siden erfare. Innleggelse på et privat sykehus og prisen på motgiften kom opp i én million norske kroner.

– Behandling og motgift var dekket på reiseforsikringen, så regningen så imidlertid mannen aldri noe til. Vi som selskap klarte imidlertid å prute ned fakturaen fra det private sykehuset med to-tre hundre tusen kroner i ettertid, for vi syntes den var i drøyeste laget, sier Clementz.

I ukene 26, 27 og 28 har skadesenteret til Europeiske også fått inn telefoner om insektsbitt og -stikk, reaksjoner og behandling for dette fra Hellas, Ungarn, Thailand, Spania, Kroatia, Danmark, Peru, Italia og Kroatia.