Nordmenn er for dårlige til å bruke refleks: – Ganske ofte er ikke godt nok

Den landsomfattende undersøkelsen gjennomføres av Kantar TNS, og kartlegger vaner og holdninger knyttet til refleksbruk, og har vist at åtte av ti nordmenn ønsker et reflekspåbud.

Den landsomfattende undersøkelsen gjennomføres av Kantar TNS, og kartlegger vaner og holdninger knyttet til refleksbruk, og har vist at åtte av ti nordmenn ønsker et reflekspåbud. Foto:

– Det blir for dumt å droppe refleks, når du skjønner at det virker, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

DEL

Norske fotgjengere er for dårlige til å bruke refleks. Det viser Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Fremtinds årlige undersøkelse.

Torsdag er refleksens dag og markeres over hele landet. Målet er å få folk til å bruke refleks, og dermed unngå ulykker.

– Det er bare 1 av 4 av oss som alltid bruker refleks. I tillegg sier 46 prosent at de bruker refleks ganske ofte, men ganske ofte er ikke godt nok. Vi dropper gjerne refleksen på korte turer eller når vi går i opplyste gater, men det er like viktig å bruke refleks da som ellers i mørket, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen i en pressemelding.

Tallene viser at det er like mange – 1 av 4 – som sier de sjelden eller aldri bruker refleks. Det norske folk har fortsatt mye å gå på når det gjelder refleksbruk, ifølge Trygg Trafikk.

8 av 10 ønsker reflekspåbud

Kun 1 av 4 bruker alltid refleks – til tross for at 8 av 10 mener et reflekspåbud hadde vært på sin plass.

– Holdningene og kunnskapen om at refleks virker er på plass! Det er adferden som er problemet. Når «alle» skjønner at refleks gjør deg synlig i trafikken, synes vi det er litt oppsiktsvekkende at vi ikke er flinkere til å bruke den enn vi er, fortsetter Hansen.

De fleste svarer at de glemmer det eller ikke tenker på det, mens noen unnskylder seg med at de «bare skal gå i opplyste gater» mens andre prosent bare skal «gå på fortauet».

– Å tro at du er trygg bare fordi du skal gå der det er gatelys eller på fortau, er en feilslutning. Det er heller tvert om fordi lys fra gater, vinduer og trafikken stjeler oppmerksomhet og gjør deg faktisk mindre synlig. Refleks er kort sagt den enkleste, billigste og mest effektive livsforsikringen du kan ha som fotgjenger. Hvis du derimot dropper refleks, velger du i praksis å være usynlig i mørket, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.