(Nettavisen): – Dette er veldig gode nyheter for de som handler på nett fra utlandet. Det blir mye billigere og enklere for forbrukerne, så vi er veldig fornøyd med løsningen, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten Norge til Nettavisen.
Den norske regjeringen fjerner den såkalte 350-kronersgrensen for varer kjøpt på nett i utlandet 1. april.
Det betyr at det blir merverdiavgift fra første krone når du kjøper varer fra selskaper som ikke skatter til Norge, som for eksempel Amazon.
Siden slik fortolling koster penger, ville i utgangspunktet alle varer kjøpt fra slike varer automatisk kostet minst 149 kroner mer, ettersom det er gebyret Posten tar ekspedering av varen.
Det betydde med andre ord at hvis en vare kostet 100 kroner på Amazon inkludert frakt, måtte du da betalt den prisen pluss merverdiavgift på 25 kroner og en fortollingsgebyr på 149 kroner, altså en totalpris på 274 kroner.
Gebyret forsvinner
Nå er det imidlertid klart at du slipper dette gebyret, i hvert fall i de fleste tilfeller.
Regjeringen opplyser nå at de innfører en ordning som gjør at varene kan fortolles av nettbutikken du handler fra gjennom det såkalte VOEC-registeret, en forkortelse for VAT On E-Commerce, merverdi på netthandel. I praksis betyr det at du bare trenger å betale merverdiavgift, men ikke fortollingsgebyr, når du handler på nett i utlandet.
– Når mva-fritaket på 350-kroner avvikles 1. april vil også Postens fortollingsgebyr bortfalle for varer som kommer inn under den nye ordningen. Det betyr at pakker som handles hos utenlandske nettbutikker vil gå rett gjennom hos Posten og ut til mottaker, uten tollbehandling og fortollingsgebyr. Nordmenn handler stadig mer på nettet og i fjor opplevde Posten at e-handelen økte med 18 prosent. Den nye ordningen bidrar til å gjøre netthandelen enda mer sømløs, sier Pettersen i en melding.
Det er Finansdepartementet som skal sørge for at nettbutikkene krever inn merverdiavgiften. For butikkene som ikke er registrert i VOEC, vil momsinnkrevingen skje ved grensen, som i dag. For varer med særavgifter, som mat og drikke, vil også fortollingen skje ved grensen, og det vil trolig påløpe fortollingsgebyr.
Gjelder alle varer under 3000 kroner
Det nye systemet gjelder ikke bare for varer under 350 kroner, men også for varer opp til en verdi på 3000 kroner.
Med andre ord kan du handle varer helt opp til denne prisen uten å betale fortollingsgebyr. Med andre ord åpner det andre muligheter for å kjøpe ting som tidligere var for dyre til å unnslippe fortollingsgebyr, som for eksempel klær og sko.