(Nettavisen) Dyrere mat, strøm og drivstoff i kombinasjon med høy rente fører til at flere er mer opptatt av egen privatøkonomi. Det syns også på Google-søkene.

Det melder Sparebank 1 SR-Bank, som har undersøkt hvilke søk nordmenn har gjort mest av. Det gjør banken for å fange opp usikkerhet og uro rundt privatøkonomi, og nå tyder mye på at mange er mer bekymret enn de trenger å være.

Sammenlignet med januar i fjor har søk etter «avdragsfrihet regler» økt med 767 prosent.

– I likhet med mange andre følger vi nøye med på hvordan folk googler. Vi ønsker å vite hvordan kunder og ikke-kunder tenker og hva de er opptatt av – for å gi folk de svarene og tilbudene de har behov for, sier Roger Lund Antonsen, konserndirektør for privatmarked i Sparebank 1 SR-Bank til Nettavisen.

Søk på «saksgang inkasso» har økt med 200 prosent de siste tre månedene, og 425 prosent fra januar i fjor.

– I det siste har vi særlig fulgt med på den økonomiske usikkerheten folk kjenner på. Nå ser vi at det er en økning i søk på inkasso, refinansiering og avdragsfrihet, som er nyttig innsikt for oss, og bidrar til at vi kan gi gode og relevante råd til kundene.

Særlig mange søk

Ett søkeord skiller seg særlig ut med enormt mange søk i måneden. Nordmenn søker etter «strømpriser» 90.500 ganger i måneden.

«Refinansiering» blir søkt på 6.600 ganger i måneden, og «inkasso» 4.400 ganger.

Ved å se på hvilke søk som har nedgang de siste tre månedene kan man også se hva folk ikke er så opptatt av om dagen:

«Kuppe bolig hvor mye over takst» har falt med 80 prosent sammenlignet med januar i fjor.

Det er flere boligkjøpssøk hvor interessen har falmet. «Boligprisene fremover» har falt med 58 prosent.

– Samtidig kan det også virke som at mange er mer bekymret enn de burde være. Det er noen som har fått det litt ekstra tøft i løpet av året som har gått, men for de aller fleste som er i jobb, vil dette gå bra, sier han.

– Det er likevel godt å se at folk aktivt søker informasjon. Det forteller meg at langt flere er bevisst sin egen økonomiske situasjon, og ønsker være forberedt i tider med litt høyere usikkerhet. Det er bra.

Ser noen lysglimt

Nordmenn har fortsatt historisk lav tro på økonomien framover. Men Finans Norges siste forventningsbarometer viste noen lysglimt.

– De underliggende indikatorene viser at det er færre som nå er pessimistiske med tanke på både landets og egen økonomi fremover enn ved forrige måling, sa administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Finans Norge er del av NHO og representerer finansnæringen i Norge. Hvert kvartal lager de sammen med Kantar et forventningsbarometer som måler norske husholdningers forventninger til sin egen og landets økonomi.

– Det at hovedindikatoren flater ut og vi ser små bevegelser opp i enkelte delindikatorer, tolker vi dit hen at folk har tatt inn over seg alle dårlige nyheter knyttet til egen og landets økonomi. Inflasjon, høye energipriser og økte rentekostnader har gjort økonomien strammere for mange, men man tror i alle fall ikke at det blir verre, sa Kreutzer.

Det er også fortsatt langt flere økonomiske pessimister enn optimister i Norge. Færre enn i forrige kvartal uttrykker nå et ønske om å nedbetale lån eller spare mer hvis økonomien skulle bli bedre.

– Det er mulig at husholdningene nå er i ferd med å bruke opp reservene og derfor ser at ekstra penger må gå til de faste månedlige utgiftene, og at det blir vanskelig å spare, sa Kreutzer.