Gå til sidens hovedinnhold

Norsk fotball må vise rødt kort

DEBATT

Så er katta sluppet ut av sekken. Det har lenge gått rykter om det, men først nå har de gått ut i offentligheten med sine planer. Noen av de største klubbene i Europa (12 stk.) ønsker å starte sin egen superliga som skal bestå av 20 klubber. De skal ha sine egne planer for fotballen. Formålet er å tjene mere penger på bekostning av alle andre.

Ser man på eierstrukturen i disse klubbene er de eid av russiske oligarker, oljesjeiker, arabiske oljestater og superrike personer fra andre land. Her er det ikke snakk om hva supportere og publikum ønsker av fotball i Europa. Disse klubbene skal gjøre sine eiere enda rikere. Eiere som ikke bryr seg om annet enn penger og fortjenester.

Her må vi som er glade i fotballen og dens prinsipper om at fotball skal utøves på grunnlag av demokratiske beslutninger og de felles regler og prinsipper som vi er vant til fotball skal utøves etter.

Jeg håper at norsk fotball viser en klar holdning til de verdier vi er vant til å konkurrere etter og derfor tar avstand fra det som nå skjer. Det europeiske fotballforbundet UEFA har tatt avstand fra disse 12 klubbenes forslag og har til nå (mandag morgen) fått støtte fra Tyskland og Frankrike. Av store klubber er det kjent at Bayern München tar avstand fra planene.

Det er seks engelske, tre spanske og tre italienske klubber som står bak planene om den nye ligaen. Hva resten av fotballverden sier blir interessant å få vite. Norsk fotball bør med klar stemme ta avstand fra utspillet og jeg vil oppfordre alle fotballtilhengere som er medlemmer av supporterklubbene til Liverpool, Manchester United. Manchester City eller noen av de øvrige langene si klart fra om at de melder seg ut av sin klubb dersom det blir noe av denne superligaen. Jeg tar for gitt at Norges fotballforbund (NFF) viser sin solidaritet med UEFA i kampen mot utbryterne. Her blir det kamp, og det står om fotballens verdier ut over penger!

Blir det noe av denne superligaen bør norsk fotball bryte alt samarbeid med de klubbene som blir med i denne superligaen og si klart fra om at spillere som vil samarbeide med og spille for disse klubbene ikke er aktuelle for norske landslag og/eller på andre måter representere Norge.

De TV-selskaper som kjøper rettigheter til å vise kamper fra superligaen må boikottes og kastes ut av det norske markedet. Nå gjelder det at de som er glad i fotball står sammen og viser at man stopper et hvert forhold til de klubber og de spillere som er med på å skape en splittelse i fotballverdenen.

Vi skal ikke glemme at fotball har en hard konkurranse med andre idretter som ønsker mer oppmerksomhet og TV-tid for sin idrett. En splittelse i fotballverdenen vil skade den idretten vi ønsker å følge fra tribunen eller i sofakroken foran TV-apparatet og lese om i media.

Blir superligaen en realitet vil mitt fotballhjerte fortsatt banke for norsk fotball og for min lokaleklubb, som selvsagt er MFK. Men det blir ikke mer penger eller støtte fra meg til Manchester United som i alle år har vært min engelske klubb. Nok er nok.

Men står alle fotballelskere sammen har jeg et håp om at pengemakten i de største klubbene kan stanses.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.