Det viser tatt fra Boligprodusentenes forening som ble lagt fram denne uken. Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 18.153 boenheter, noe som er 31 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Boligsalget ligger i følge Boligprodusentene, 10.000 enheter under det som er beregnet som er årlig boligbehov.

Nå som nyboligsalget faller, stuper også nybyggingen. Statistikken viser at igangsettingen av nye boliger i januar lå 41 prosent under januar 2022. Igangsettingen de siste tre månedene, altfor november, desember og januar, var 31 prosent under de samme tre måneder året før.

For fritidsboliger er det like ille. Her viser statistikken at salget av nye fritidsboliger hittil i år ligger 60 prosent under 2022, og nybyggingen er falt med 16 prosent. Antall solgte nye fritidsboliger i siste tolvmånedersperiode er 3030 enheter, noe som er 56 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

– Boligprodusentene varslet i fjor høst at vinteren blir tøff for boligbransjen, og nå er vi der. Det er lavt salg og igangsetting for alle boligtyper i hele landet, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.