(Broom) Sommeren 2020 har vært annerledes for mange av oss. I år har det vært norgesferie – og da gjerne med bil.

Det var tydelig merkbart i Nord-Norge, med mer trafikk enn det pleier å være på sommeren.

Det fikk også Utrykningspolitiet (UP) med seg:

– Trafikken på E6 nordover gjennom Nordlandsporten har økt mellom 40 til 50 prosent i år, fra i fjor, og det har vært en kraftig økning i fartsovertredelser, meldte de på sin egen Facebook-side, tidligere i sommer.

Kraftig økning

Nå er UP i gang med å bearbeide tallene fra sommeren så langt. På Facebook-siden sin kommer de nå med denne oppfordringen: SENK FARTEN! Etterfulgt av litt mer informasjon fra sommeren:

Foreløpige sommertall fra Utrykningspolitiet viser at det er en økning i andelen fartsovertredelser og førerkortbeslag i år sammenliknet med fjoråret.

I løpet av juni og juli 2020 har andelen fartsovertredelser steget med 24 %, mens andelen førerkortbeslag har steget med 21 %. Derfor ber vi dere alle om å overholde fartsgrensene.

Tråkket hardt på gassen

Her snakker vi altså om en kraftig økning av både fartsovertredelser – og beslag av førerkort. Det sier sitt om at mange har tråkket hardt på gassen i sommertrafikken i år.

I 60-soner og under, mister du for øvrig førerkortet hvis du blir stoppet i 26 km/t eller mer, over fartsgrensen.

Tørr veibane i dagslys

Dette øker til 36 km/t i 70- og 80- og 90-sonene, mens tallet er på 41 km/t i hastigheter over dette.

Utgangspunktet her er at målt hastighet er foretatt av kjøretøy på tørr veibane i dagslys, på rett vegstrekning uten kryss eller fotgjengerfelt og uten at det foreligger omstendigheter som bør tillegges skjerpende vekt.