Avisen møter en avslappet Mosseordfører hjemme på Krapfoss. I en av byens røde bastioner på østsiden la Tage Pettersen grunnlaget for en karriere som en blå politiker.

Derfor skjuler det seg på mange måter en opprører bak den dannede fasaden til Tage Pettersen. – Jeg til og med gått i 1. mai tog som guttunge. Unnskyldningen får være min unge alder, smiler Tage Pettersen.

Svingte seg på kjøkkenet på Refsnes Gods

- På ungdomsskolen hadde jeg en engasjert samfunnsfaglærer som pirret min nysgjerrighet i forhold til partipolitikken. Derfor satte jeg meg grundig inn i hva hvert enkelt parti sto for. Høyres syn på enkeltindividet ble avgjørende for mitt valg, sier ordføreren, som tar i mot Moss Avis hjemme i barndomshjemmet i Aksel Olsens vei.

Der steller kona inne, mens Tage tar seg av hagen. – Jeg synes det er gøy med planter og blomster. Det lærte jeg av farmor som liten og den interessen har fulgt meg, forklarer han.

Da unge Tage skulle velge yrke, startet han på kokke-utdanningen. – Derfor fikk jeg sommer jobb på Hotell Refsnes Gods og tilberedte den berømte andebrystmiddagen til Jonas Wold før den oppsiktsvekkende flukten. Jeg pleier å spøke med at den middagen smakte så ille at narkobaronen valgte å stikke av, fleiper Tage Pettersen.

Sommerparadiset er hytta ved Vansjø

Når ordføreren skal stikke av selv, så er det familiehytta i Vansjø som lokker. Her har Tage tilbrakt mange somre helt fra guttedagene med hele storfamilien. Herfra kommer også interessen for båtlivet.

- Jeg har hatt flere båter og kano. På bildet fra guttedagene gir jeg mat til en kråkeunge vi barna i nabolaget tok oss av. Den sitter forresten på min gamle kano. Denne historien endte heldigvis godt. For min far tok med seg kråka og satte den ut i skogen ved Norødegården etter at den hadde kommet seg.

Med kystvakta i Barentshavet

Men interessen for båt har ført Tage Pettersen til betydelig tøffere farvann enn Vansjø. Tage fant nemlig ut at kokke-yrket ikke var det helt store og begynte på befalsskolen i Horten. Derfra bar det avgårde til tre års kystvaktjeneste i Barentshavet.

- Det var en veldig spesiell tjeneste. Vi var 30 offiserer og 20 soldater om bord på fartøyet, sier Pettersen.

Denne tjenesten var med på å stake ut kursen mot Tages siste jobb før han fikk ordfører-kjedet rundt halsen. Da var han nemlig sjef for tillitsmannsapparatet for alle forsvarsgrener.

Besøkte soldatene i Afghanistan

- Det var mye reising i denne jobben. Jeg har vært rundt omkring i hele vårt landstrakte land. Det var også flere utenlandsreiser. Blant annet besøkte jeg den norske kontingenten i Afghanistan to ganger.

Senere i høst tyder alt på at Tage Pettersen kan sette kursen mot Stortinget. Han står som andrekandidat fra Østfold og det må et politisk jordskjelv til for at han ikke skal bli valgt inn.

Lover å være en talsmann for fylket

- Mange på Østfoldbenken får kjeft for ikke å være nok engasjerte i fylkets saker og synlige nok.  Hvordan skal du takle overgangen til Stortingssalen?

- Jeg kan i hvert fall love at jeg skal være både tydelig og synlig. Planen er ikke å dra til Oslo for å sitte i ro, tvert imot. Personlig skjønner jeg også kritikken mot folkevalgte fra Østfold – selv om den også rammer mine egne.

- Hvilken komite er førstevalget ditt?

- En svært viktig komite er utdanningskomiteen. Her ligger svaret på problemer vi som samfunn i dag sliter med i dag. Det er utrolig viktig at unge får en relevant kompetanse med seg videre i livet, påpeker en engasjert Tage Pettersen.

Han er klar til tøffe taklinger fra Stortings talerstol, men så er han også visepresident i Norges Ishockeyforbund.

Fremdeles i tvil om hva du skal stemme? Ta Moss Avis sin velgerhjelp her.