Dobbelt så mange sliter med omgangssyke i år som i fjor

Artikkelen er over 4 år gammel

Noroviruset har vært hard i desember.

DEL

Norovirus heter det, men de fleste vil kjenne det bedre igjen som omgangssyke. Og konsekvensene er ekspolsive - man er travelt opptatt på toalettet, og det kommer i begge ender.

Og i år er det meldt om dobbelt så mange syke som i fjor.

- Så langt i desember er det meldt om mer enn dobbelt så mange utbrudd i forhold til desember i fjor, men det ligger på samme nivå som desember i 2014, forteller Heidi Lange, seniorrådgiver i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr, Folkehelseinstituttet til Lommelegen.

Mørketallene er trolig store, ettersom det kun er helseinstitusjoner og barnehager som er pliktige til å melde det inn.

Verst nå

Sykdomsbildet vises også i folks Google-søking: Det er nesten en tredobling i år sammenlignet med i fjor, og vestlendingene er de som ivrigst søker for å få svar fra internett.

Typisk starter utbruddene i november og går over julehøytiden. Norovirus-sesongen de siste årene harvært fra november til mars/april - de kaldeste månedene.

- Man vet ikke hvorfor dette viruset har utbrudd i akkurat disse månedene, en antagelse er at vi er mer inne sammen, og det derfor smitter lettere. Viruset spres lett der mange mennesker samles, som for eksempel i barnehager, på skoler, hoteller, militærforlegninger, passasjerskip og i helseinstitusjoner, sier Heidi Lange.

Vask hendene - godt

Det finnes mange gode råd for hvordan man skal unngå smitte - og god håndhygiene er det mest effektive.

Begrens kontakt med syke mennesker og vær nøye med håndhygienen; ikke bruk samme håndkle om noen i familien er syke. den som er syk bør heller ikke tilberede mat.

Årsaken er at noroviruset kan smitte fra person til person, ved nærdråpe- og kontaktsmitte - som er den vanligste smittemåten ved utbrudd i institusjoner og i husstander. Det kan også smitte indirekte via forurensede omgivelser. Viruset kan overleve i lang tid på overflater som for eksempel dørhåndtak. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men er også smittsomme i en kort periode før symNorovirus heter det, men de fleste vil kjenne det bedre igjen som omgangssyke. Og konsekvensene er ekspolsive - man er travelt opptatt på toalettet, og det kommer i begge ender.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.