Gå til sidens hovedinnhold

Full forvirring om fortrinnsretten i videregående skole

Artikkelen er over 4 år gammel

1. februar er søknadsfristen for de som skal søke om inntak etter fortrinnsrett i videregående skole. Flere misforstår om de har fortrinnsrett eller ikke.

Søknadsfristen gjelder for elever som søker inntak etter fortrinnsrett, og de som skal søke inntak etter individuell behandling.

– Det er en del som misforstår hvem som har fortrinnsrett i videregående skole, sier Hilde Dahlberg, seksjonssjef for Inntak og formidling i Akershus fylkeskommune til Amta.

Hvis man har rett til opplæring i eller på tegnspråk kan man søke inntak etter fortrinnsrett, og i deres søknad må det ligge ved en vurdering av deres behov fra en sakkyndig. Det må også legges ved dokumentasjon for søkere som har rett til spesialundervisning og har sterkt nedsatt psykiske eller fysiske funksjonsevne.

Elever med spesielle behov

– Unge som har rett på spesialundervisning og i tillegg har sterkt nedsatt fysisk eller psykisk funksjonsevne kan også søke før 1. februar, sier Dahlberg, og sikter til elevene som også må ha behov for å gå på en skole som er særskilt tilrettelagt.

– Elever som har rett til spesialundervisning, og som ikke har mulighet til å få gjennomført mer enn et utdanningsprogram har også fortrinnsrett, forteller Dahlberg.

Disse elevene kan søke etter fortrinnsrett til et særskilt utdanningsprogram i 1. klasse på videregående skole.

Minoritetsspråklige må søke før 1. februar

Det er flere ulike grupper som kan søke innen 1. februar, blant andre har noen med minoritetsbakgrunn mulighet til å søke om inntak om opplæring etter individuell behandling.

– Minoritetsspråklige uten norsk grunnskole må søke før 1. februar, forklarer Dahlberg.

Søknadsfristen gjelder for søkere som har rett til spesialundervisning, og som i mer enn halvparten av fagene mangler karaktergrunnlag. Inntak etter individuell behandling gjelder også for de som har avgjørende behov som bør bli tatt hensyn til ved valg av skole.

Ordinær søknadsfrist for inntak i videregående skole er 1. mars.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.