Ber staten gi AIM-garanti

UTSATT: Siv Henriette Jacobsen (Ap) ber staten om å garantere for at AIM får flytte til Rygge. Selskapet utfører blant annet vedlikehold på fly.

UTSATT: Siv Henriette Jacobsen (Ap) ber staten om å garantere for at AIM får flytte til Rygge. Selskapet utfører blant annet vedlikehold på fly. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Siv Henriette Jacobsen (Ap) mener det haster å sikre at AIM Norway får flyttet til Rygge.

DEL

Tidligere i høst skrev Moss Dagblad at AIMs etablering på Rygge blir forsinket som følge av at forsvarsdepartementet ikke har lyktes med å finne partnere som kan gå inn på eiersiden i selskapet. Staten skal selge ned sitt eierskap inntil 50 prosent for å finansiere flyttingen. Selskapet holder i dag til på Kjeller, men må på sikt flytte ut.

– Hvis AIM skal fungere som selskap, må de flytte til Rygge. Da må de ha penger. Det er sagt ja til at de pengene kan hentes eksternt. Men når den prosessen tar lengre tid enn planlagt, må staten i mellomtiden garantere så man får flyttet som planlagt, sier Siv Henriette Jacobsen.

Hun ber staten om å stille med garanti for pengene som kreves inntil Forsvarsdepartementet finner en eier som er villig til å gå inn i selskapet. Hun knytter usikkerheten rundt nye eiere opp mot at selskapet ikke har fått så mange kontrakter som ønskelig i det siste.

Vil koste mye

AIM Norway driver blant annet med vedlikehold av luftfartøy for det norske forsvaret. På Rygge er planen å bygge et motordepot for å drive vedlikehold av motorene til F-35-flyene i Europa. I første omgang vil etableringen bety 40 arbeidsplasser til distriktet.

Det er ikke offisielt hvor mye etableringen på Rygge vil koste, men da utenriks- og forsvarskomiteen behandlet nedsalg av statens eierpost i AIM ble følgende protokollført:

«Flertallet merker seg at investeringsbehovet som utgjør 800–900 mill. kroner for motorverksted, ønskes finansiert i størst mulig grad av privat kapital.»

Jacobsen er i første omgang bekymret for at arbeidsplassene uteblir fra Rygge. I ytterste konsekvens er hun redd for selskapet dersom de ikke får nok oppdrag fremover.

– Hele vedtaket om å flytte til Rygge kan bli verdiløst hvis selskapet råtner på rot, sier Jacobsen.

Styrelederen i AIM ønsker ikke å svare om en statlig garanti, annet enn at all hjelp generelt er positivt i utgangspunktet. Han deler ikke Jacobsens bekymring for selskapet, men sier han er optimistisk til prosessen med å finne nye eiere.

– Det er ikke slik at ting ikke er i bevegelse. Dette er en vanskelig sak å løse. Det er en betydelig investering å skaffe penger til, men også å vite hva de økonomiske forutsetningene for en slik investering er. Volumer, hvilke priser vi kan ta og kostnader. Det er ganske komplisert, sier styreleder Jan Erik Korssøen. Han beskriver at alle de involverte er interessert i å få prosessen videre.

– Norge trenger AIM

Jacobsen bedyrer at utspillet har mest å gjøre med hennes rolle som leder av lobbygruppen som jobber med å få flere arbeidsplasser til Østfold. Ikke som stortingskandidat for Arbeiderpartiet. Hun har ikke sjekket om partiet sentralt støtter utspillet.

Moss Avis har spurt lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), om det er aktuelt for partiet å gå inn for en statlig garanti. Hun svarer følgende i en SMS gjennom rådgiveren sin:

Norge trenger AIM. Dette handler både om nødvendig kompetanse for nasjonal beredskap og viktige arbeidsplasser. Da er det viktig og naturlig at vi fra statlig hold støtter opp om AIM.

– Valgkamputspill

Høyres forsvarspolitiske talsmann ser på forslaget fra Jacobsen som et valgkamputspill og er ikke begeistret.

– Min umiddelbare reaksjon er at AIM er nå satt i posisjon til å bli et internasjonalt selskap som kan kvalifisere seg, og allerede har gjort det, for tyngre vedlikehold av F-35 og er aktuell for andre kontrakter. I den situasjonen er det klokt å la selskapet selv foreta sine vurderinger om hva som tjener de best, svarer Øyvind Halleraker (H).

Moss Avis har stilt Forsvarsdepartementet spørsmål om det er aktuelt å stille med en statlig garanti for å sikre flyttingen. Statssekretær Øystein Bø har svart følgende i en e-post gjennom kommunikasjonsavdelingen:

«Forsvarsdepartementet har høyt trykk på denne saken, og vi prioriterer arbeidet med å finne en passende kjøper til AIM Norway. Men en merkantil prosess som dette tar tid, og et salg er selvsagt avhengig av at man kommer til enighet med en eventuell kjøper. Det er også viktig å påpeke at selv om regjeringen har fått fullmakt fra Stortinget til å selge statens aksjer i AIM Norway, så vil Forsvarsdepartementet kun selge hvis vi vurderer det som riktig for både selskapets fremtidige utvikling og statens interesser i selskapet. AIM Norway er en sentral del av norsk forsvarsindustri, og det er derfor viktig for Forsvarsdepartementet at man får inn riktig eier på riktig tidspunkt.»

Det er ord for ord helt identisk med svaret som ble gitt for en måned siden da Moss Avis spurte departementet spørsmål om bekymringer knyttet til at flytteprosessen ble forsinket.

Les også: Bekymret for AIMs konkurransedyktighet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.