Hvert år er det flere båteiere som slurver når båtsesongen starter. Klassikerne er å glemme bunnpluggen til et par kroner, eller sjøsette trebåter uten tilvenning.

– Vi har et par gode tips som kan hjelpe uerfarne båteiere, sier båtekspert Johnny Hellesøy i Tryg Forsikring.

I Norge er det drøyt 322 000 fritidsbåter som er forsikret. Antall skader i 2014 var drøyt 10.000 skader. Tallet har vært stabilt de to siste årene.

Erfarne båteiere vet godt at bunnpluggen skal ut ved vinterlagring, og på plass igjen når båten sjøsettes til våren. I iveren etter å få båten på vannet kan man fort glemme å sette i pluggen. Resultatet er at båten synker nesten umiddelbart, skriver Tryg Forsikring i en pressemelding.

Kjedelig båttabbe

– Dessverre får vi en del slike skader årlig fra fortvilte båteiere. Dersom båten ikke blir tatt opp fra vannet innen kort tid, er det lett for at motor og innmat blir ødelagt. Og for å si det slik: det kan fort bli en dyr affære. Og ikke minst kan hele båtsesongen bli ødelagt, sier Johnny Hellesøy i Tryg Forsikring.

Trebåteiere må huske på at etter en lang vinter kan trevirke ha trukket seg sammen, noe som resulterer i at båten ikke er tett.

– Husk å overvåke trebåten de første dagene, og ha en lensepumpe montert. Så pleier det å gå bra, sier Hellesøy.

Han har følgende råd til båteiere som i disse dager skal sjøsette båtene sine:

  • Sett i bunnpluggen, om den ble tatt ut ved vinterlagring
  • Vask og polèr båten grundig. Da ser du også skader som kan ha oppstått under lagring.
  • Sjekk at drevbelg og sinkanoder i orden.
  • Kontroller slanger til selvlensing, og sjekk bunnventilen.
  • Skift motorolje om den er blitt gammel.
  • Smør båten inn med bunnstoff om det er nødvendig.
  • Vær forsiktig om båten skal heise på sjøen. Her skjer mange skader på grunn av hastverk og feil sikring.

Slurv kan koste dyrt

Hellesøy kan fortelle at de fleste båteiere passer godt på båtene sine. Alle kan være uheldig å skade båten sin, men opptrer du uaktsomt, kan erstatningen fra forsikringsselskapet bli avkortet.

– Noen ganger er det slurv, andre ganger er det glemsomhet. Men å glemme bunnpluggen til en båt, eller sjøsette en trebåt uten å passe på, er uaktsomhet.

Dermed er det mindre å hente hos forsikringsselskapet. Det blir på samme måte som å glemme å låse døren hjemme, for så å bli robbet av tyver sier Hellesøy.

Han legger til:

– Gjør jobben med å inspisere båten din godt, og tenk forebygging i alle ledd før båten sjøsettes. Så er sjansen for at vi alle får en fin sommer på sjøen.