I helgen bulkes det for over 60 millioner kroner

 Helga vil preges av påkjørsler på parkerte biler, ryggeulykker samt eneulykker hvor kun én bil har blitt skadd, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring. 

Helga vil preges av påkjørsler på parkerte biler, ryggeulykker samt eneulykker hvor kun én bil har blitt skadd, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.  Foto:

Dagene før jul kalles ikke store bulkedager uten grunn.

DEL

Hvert eneste år er de siste to dagene før lille julaften blant de verste ulykkesdagene i trafikken. Hundretusenvis av nordmenn som stresser med å rekke de siste julegaveinnkjøpene er trolig hovedårsaken.

I fjor var det 3816 trafikkulykker disse to dagene, til en estimert kostnad av 72 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. Det kollideres og bulkes hele dagen, men ettermiddagen er verst.

– Vi forventer de største bulkedagene før jul i helga. I tillegg er det meldt nullføre mange steder, noe som kan bety glatte veiforhold. Det er fra klokken 12 og utover ettermiddagen de aller fleste trafikkulykkene pleier å inntreffe, på det meste flere hundre i timen. Helga vil preges av påkjørsler på parkerte biler, ryggeulykker samt eneulykker hvor kun én bil har blitt skadd, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

La kvinnene overta rattet

Ser man på ulykkesstatistikken er det menn i alderen 36 til 50 år som dominerer ulykkesstatistikken. Deretter følger menn 50-64 foran menn over 65 år.

– Kan man velge er det en stor fordel om kvinnen overtar rattet. Mannlige bilførere er representert i nær dobbelt så mange trafikkulykker disse dagene som kvinner. Jeg tror kvinnelige sjåfører er mindre hard på gassen, kjører mykere og er mer påpasselig med å lese trafikken riktig. De høye ulykkestallene disse dagene skyldes stress, spesielt på veiene til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre, sier han.

Unngå bulk i julegave

Tryg Forsikring anbefaler å få handleturen unnagjort før kl. 12. All statistikk viser at sjansen da er minst for kø og sammenstøt.

– Det er ingen som ønsker seg en bulk i julegave, da kan det fort bli en trasig jul. Vi oppfordrer alle til å ta det med ro bak rattet, kjøre mykt og helst rygge inn når de parkerer. Da har du best oversikt når du skal ut. Det skjer utrolig mange bulkeulykker i forbindelse med parkering, og også små ulykker kan koste titusener av kroner å utbedre på verksted, sier han.

Artikkeltags