Fem råd for å velge riktig barnehage

Artikkelen er over 2 år gammel

Torsdag 1. mars er søknadsfristen for barnehageplass.

DEL

1. mars er det søknadsfrist for barnehageplass. Den private barnehageaktøren Espira anbefaler foreldre å tenke gjennom fem ting før de velger barnehage:

  1. Undersøk størrelsen på småbarngruppen. Spør barnehagen om størrelsen på avdelingsgruppene. Det bør være minst én voksen per tre–fire barn.

  2. Bruk Utdanningsdirektoratets barnehageportal aktivt. På barnehagefakta.no kan du søke opp detaljer om alle barnehagene i ditt område. Her kan du lese deg frem til hvor fornøyde andre foreldre er med barnehagen på punkter som mat, lokaler, uteområder og så videre. Her kan du også finne ut hvor mange pedagoger det er i de ulike barnehagene. Minimum en tredjedel av de ansatte bør ha pedagogbakgrunn.

  3. Ikke nøy deg med å lese – besøk barnehagen. Hvis barnehagen har åpen dag, bør du ta deg en tur innom. Spør og grav, og form deg et inntrykk av hvordan barnehagen er for ditt barn. Har de ikke åpen dag, ring gjerne og avtal tid for et besøk.

  4. Undersøk kvalitet på mat og forhold til kunnskap og bevegelse. Barn som spiser sunt har lettere for å lære og er ofte mer aktive. Sammen med søvn er dette noen av de viktigste enkeltelementene du bør undersøke når du velger barnehage. Et viktig punkt er også om de voksne deltar i måltidsituasjonen.

  5. Ikke bom på søknadsfristen. Søker du for sent, risikerer du at barnet ditt havner på venteliste. Sjekk derfor alltid egen kommunes søknadsfrist, er rådene fra Espira.

De gir også følgende råd til nye barnehageforeldre:
1. Fortell om barnet ditt. Gi barnehagen sjansen til å bli godt kjent.
2. Bli kjent med personalet. En god og åpen dialog gjør alt mye lettere.
3. Still spørsmål. Barnehagens kompetente personale kan svare på det meste.
4. Snakk om barnehagen i positive ordelag hjemme. Vis interesse for barnets dag.
5. Bli kjent med andre barn og foreldre. Dere deler mye og har felles interesser.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken