Wiborg: Politiets beredskapssenter bør gå til Rygge

- TIL RYGGE: Erlend Wiborg mener politiets beredskapssenter bør legges til Rygge.

- TIL RYGGE: Erlend Wiborg mener politiets beredskapssenter bør legges til Rygge. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Erlend Wiborg (Frp) vil at planene for politiets beredskapssenter flyttes fra Taraldrud til Rygge. Forslaget skytes ned av beredskapsministeren fra hans eget parti og Ap.

DEL

Planene om et nasjonalt beredskapssenter for politiet på Taraldrud har skapt sterk motstand i lokalbefolkningen. Senest på tirsdag demonstrerte Stopp Støyen-aksjonistene utenfor Justis- og beredskapsdepartementet. De frykter støyen fra skyting og helikopter ved senteret.

– Innflyttingsklart

Nå går Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Erlend Wiborg ut med det oppsiktsvekkende utspillet: Beredskapssenteret bør gå til Rygge.

– På Taraldrud dukker det hele tiden opp utfordringer, problemer og hindringer. Det har gått så lang tid at det faktisk er på tide å si fra om noe som er mer eller mindre innflyttingsklart i Østfold. Avstanden til Oslo bør ikke være en utfordring og de kan få oppfylt alle kriteriene de har, sier Wiborg. Han utdyper:

– På Rygge er det ledig plass og kapasitet. Det er nesten bare å flytte inn med en gang. Der kan de skyte og trene så mye de vil uten å tenke på støy eller den type ting. Der er det helikopterlandingsplass, vann, skog og bygg. Alt de trenger.

Med utspillet går Wiborg ut i en helt annen retning enn hva departementet – som styres av hans eget parti – ønsker for beredskapssenteret. Justis- og beredskapsministeren er ikke til å misforstå.

– Politiets nasjonale beredskapssenter vil bli realisert på Taraldrud. Rygge er ikke et alternativ, skriver justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen i en uttalelse gjennom sin kommunikasjonsstab.

– Hvordan ser du på at det er en partikollega i Frp som går ut med dette?

Erlend Wiborg er flink, og hans viktigste oppgave som stortingsrepresentant er å jobbe for Østfold.  Som justisminister må jeg ta hensyn til hva som er best for landet. I dette tilfellet er nasjonalt beredskapssenter på Taraldrud den beste løsningen.

– Hvordan ville den videre prosessen blitt påvirket om man skulle vurdert et nytt alternativ som Rygge?

– Et nytt alternativ gjør at vi må starte helt på nytt. Det betyr en utsettelse av beredskapssenteret med flere år. Det vil svekke beredskapen i Norge.

I flere år har det blitt jobbet for å reise et beredskapssenter på Rygge for alle nødetatene. Wiborgs ønske om å få politiets beredskapssenter til Rygge er i tillegg til senteret det allerede har blitt jobbet for.

Les også: Beredskapssenter på Taraldrud påvirker ikke Rygges planer

PÅ TINGET: Erlend Wiborg er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet.

PÅ TINGET: Erlend Wiborg er stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Foto:

Ap-slakt

Arbeiderpartiet går hardt ut mot Wiborgs forslag.

– Jeg kan vanskelig tolke utspillet til Wiborg som noe annet enn et rent valgkamputspill som han vet han ikke har støtte for. Verken hos justisministeren eller Siv Jensen. At han tør å kaste blår i øynene på folk her i Østfold, synes jeg er drøyt, sier Hadia Tajik som er leder for justiskomiteen på Stortinget.

Den rødgrønne regjeringen gikk inn for at beredskapssenteret skulle etableres på Alnabru. Senere ble det endret til Taraldrud av den blå regjeringen. Seks år etter 22. juli har fortsatt ikke politiets beredskapssenter blitt en realitet. Tajik ønsker ikke nye utsettelser.

– Jeg synes også det blir useriøst å forsinke det nasjonale beredskapssenteret ytterligere. Det er det som ville vært realiteten i dette utspillet, hvis han hadde hatt partifellene med seg, svarer hun.

Wiborg forteller at dette er en sak han vil drive valgkamp på.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor det ikke er realistisk. Rygge er fiks ferdig og tilfredsstiller alle øvings- og treningsbehovene vi har, sier han.

Fylkesvaraordføreren i Østfold (Ap) påpeker at alle partiene i fylket har gått inn for å få helikoptrene tilknyttet beredskapssenteret til Rygge

– Alle partiene har vedtatt i høringen til departementet at vi ønsker at helikoptrene legges til Rygge fordi det ikke lar seg realisere på Taraldrud på grunn av støy. Da blir både hensynet til beredskap og støy ivaretatt, sier Siv Henriette Jacobsen. Hun er også styreleder for det fylkeskommunalt-ledede beredskapsprosjektet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken