Gå til sidens hovedinnhold

Denne tabben kan koste deg veldig mye penger

Artikkelen er over 2 år gammel

25 prosent økning fra i fjor til i år.

I en hektisk hverdag kan det være fort gjort å fylle feil drivstoff på bilen. Kanskje har husstanden to biler, der den ene går på diesel og den andre på bensin. Eller kanskje du bare er stresset og tankene er et helt annet sted.

Uansett grunn, så langt i 2018 har antallet feilfyllinger økt med hele 25 prosent fra i fjor. Det viser tall fra Frende Forsikring.

– Vi har sett en stor økning i antallet feilfyllinger i år. Til nå i år er det kun to måneder som har vært lavere enn 2017-tallene, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

Å fylle feil drivstoff kan dessverre koste deg dyrt.

Fikk bensin på dieselpumpa – må betale for skadene selv

Stress i hverdagen

Kostnaden ved feilfylling kan bli alt fra 5.000 til 100.000 kroner.

– Ofte er nok årsaken så enkel som stress i hverdagen. Vi ser også at mange har flere biler i husstanden, gjerne da med forskjellig drivstoff. Det kan også være en faktor at alle typer drivstoff som regel finnes på alle pumper, sier Kjetil Kval-Engstad, regionssjef fra Falck redningstjeneste.

Tidligere var det gjerne egne pumper for diesel.

– En rekke uhell skjer når noen har lånt sin kjæres bil eller kjører en arbeidsbil på diesel og bensin privat. Eller omvendt. Vi fyller opp på gammel vane, sier Frende sin fagsjef.

Fylt feil? Slik unngår du den enorme regningen ​

Ekstremværet

I sommer så både NAF og Viking Redningstjeneste en stor økning i antallet feilfyllinger. Den gang ble sommervarmen fremhevet som en sterkt medvirkende årsak.

– Våre tall viser imidlertid en økning i hele år, ikke bare i sommer. Folk fyller feil enten det er en varm sommer, kald vinter eller stormfull høst. Kanskje det er ekstremvær av ulik art som setter folk litt ut av spill, sier Ytre-Hauge.

Dieselpartikkelfilter: Dette har blitt et stort problem

Ikke start bilen

De fleste sakene koster mellom 5.000 og 10.000 kroner å reparere, men det gjelder de tilfellene der føreren ikke har startet opp og kjørt med feil drivstoff. Da er det kun snakk om tømming og rengjøring av tank, kanskje skifting av noen dyser.

– Det er når bilen har kjørt at sjansen øker for at det er skjedd skader i motoren. Da blir det fort kostbart, gjerne opp mot 100.000 kroner. Heldigvis er det få skader per år som er så ille, sier fagsjefen i Frende.

De fleste forsikringsselskaper har feilfylling av drivstoff som en del av sin standarddekning på bilforsikring med kasko. Denne inkluderer også veihjelp.

Dette gjør du

Hvis du er uheldig og fyller feil, er først råd å ikke starte opp, slik at drivstoff blir sugd inn i dyser og motoren.

Det beste er å ringe veihjelp og få bilen tauet bort.

– Hvordan merker du det hvis du fyller feil og ikke kommer på det selv?

– Du vil merke det ved at bilen rett og slett stopper opp og ikke vil starte igjen. Det er flere parametre som spiller inn på hvor fort dette skjer. Hvor mye drivstoff som var på bilen fra før, for eksempel. Eller om du har en ny eller gammel bil. Eldre biler tåler mer før de stopper. Nyere biler har mer følsomme elektroniske styringssystemer for drivstoff. Nyere dieselbiler som feilfylles med bensin får ofte store skader hvis de blir kjørt. Derfor kan skadeomfanget kan være større på nyere biler, sier leder for motortakst i Frende, Svein Monsen.

Dette går først i stykker på bilen din ​

Slik unngår du feilfylling

  • Tenk før du tanker, og ikke fyll på rutinen. Tenk over hvilken bil du har og gjør et bevisst valg, hver gang.
  • Er du i tvil og låner noen andre sin bil, eller firmabil, ta heller en ekstra telefon til eieren for å høre.
  • Husk at informasjon om hvilket drivstoff bilen går på står på vognkortet.
  • Hvis du er uheldig, vær ærlig med verkstedet om hvor mye du har fylt og om/hvor langt du har kjørt. Det er viktig for verkstedet å vite, så de gir bilen din riktig behandling.
  • Innser du feilen mens du kjører, stopp så raskt du kan.
  • Det er mer skadelig å fylle bensin på en dieselbil eller motsatt.
  • Det finnes tanklokk som kan installeres på dieselbiler. Disse gjør det umulig å fylle feil. Motsatt vei vil ofte munningen på en dieselpumpe ikke passe i hullet til en bensinbil.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.