Slik kan lappen din ryke

PASS PÅ: Ikke bare rutene skal være godt skrapet, også tak, lykter, sidespeil og skilt skal være frie for snø.

PASS PÅ: Ikke bare rutene skal være godt skrapet, også tak, lykter, sidespeil og skilt skal være frie for snø.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Selv om du «bare» skal en tur til butikken kan en bil full av snø og is koste deg lappen.

DEL

– Reaksjonsevnen din blir dårligere når du ser dårlig, og redusert sikt slår politiet hardt ned på, sier Marlene Engan Aasen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

En tidligere undersøkelse InFact gjennomførte for NAF, viser at det er de eldre bilistene som er flinkest til å skrape hele ruten fri for is.

De yngste slurver mest

– To av tre av de over 65 år svarte at de er veldig nøye med å skrape vekk isen, mens fire av ti mellom 18 og 29 år svarte det samme, sier Engan Aasen.

Men det er ikke bare rutene som skal være godt nok skrapet, også tak, lykter, sidespeil og skilt skal være frie for snø. Veitrafikkloven sier at «føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende».

Bilstens ansvar

– Det er hver enkelt sitt ansvar å sørge for godt nok utsyn, forteller Marlene Engan Aasen.

Utrykningspolitiet opplyser at deres håndhevingspraksis er følgende:

– Så lenge «vindusviskerfeltet» på frontruten, samt sidevinduene foran B-stolpen (de forreste sidevinduene), er frie før snø, is og dugg, gis det ingen reaksjon. Hvis det er skrapt eller fjernet mindre enn dette, utstedes forenklet forelegg på 2000 kroner. Hvis sikten er vesentlig redusert, vurderes førerkortbeslag på stedet og det skrives en anmeldelse, sier UP-sjef, Runar Karlsen.

Artikkeltags