– Vi snakket om flyktningene i Syria.

Det sa Sol Kopperud (7) fra Moss etter at hun møtte statsminister Erna Solberg fredag kveld. Sol overrakte en flott gave til statsministeren: En fargerik perlet drage, et smykke og sparepengene hennes på femti kroner.

– Hun ble glad. De gavene hun fikk skal hun selge på TV-aksjonen til de som byr høyest på TV-aksjonen, sier Sol, som synes det var veldig fint å møte statsministeren. Hun var ikke noe nervøs.

– Det var bare gøy! sier hun.

Lest om krigen

Sol hadde lest om krigen i Aftenposten junior. Hun vet at de viser bilder på TV også, men de ser hun helst ikke på.

– Jeg syns det er skikkelig urettferdig. Jeg tenker på alle barna som bor der. Her i Norge har vi det så bra.

Alle vet det, Sol ville gjøre noe.

Pakke til Syria

Da hun fikk være med tantes venninne på stortingsbesøk i høstferien, hadde hun derfor pakket med seg en konvolutt. I all hemmelighet.

– Vi visste ikke at hun hadde laget en pakke, men det er litt typisk Sol. Hun ønsker å hjelpe og gir ofte penger til tiggere, sier mamma Jeanette Kopperud.

I konvolutten lå en fargerik perlet drage, et smykke, en femtilapp og et brev. Det var også der hun formulerte spørsmålet.

– Jeg lurte på om de kunne gi gaven til noen i Syria. Jeg syns veldig synd på dem som opplever krig.

Konvolutten ble fanget opp av Røde Kors, som deretter tok kontakt med Statsministerens kontor. Så kom telefonen.

Erna Solberg ville gjerne møte sjuåringen fra Moss.

– Jeg vet at hun bestemmer over landet, at hun snakker bergensk og at hun er glad i fargen blå. Hun går i hvert fall mye i blått. Det har jeg sett på nyhetene, sa Sol før møtet.

Den fargerike perlede dragen og smykket ble gitt til Statsministeren, som sammen med Sol har bestemt seg for at de vil gi bort gavene til auksjonen under årets TV-aksjon.

Privat møte

Fredag ettermiddag kjørte Sol og mamma til statsministerboligen i Oslo. Sistnevnte fikk imidlertid ikke bli med helt inn.

– Jeg vil at det skal være et privat møte. Vi kommer sikkert til å snakke om hvorfor jeg vil gi pengene til Syria. Jeg lurer på hva hun kommer til å si, sier Sol.

Representanter fra Røde Kors deltok også. Pengene fra årets TV-aksjon går nemlig dit. To millioner mennesker skal få livsviktig hjelp. På listen står Syria.

– Jeg håper de kan bruke pengene på mat, klær, hus og kanskje et bord. Jeg ville i hvert fall brukt pengene på noe jeg trengte. Ikke leker. Det er jo ikke noe vi trenger.

Årets TV-aksjon er søndag 23. oktober.