Siste: Brannvesenet har kontroll på situasjonen akkurat nå. De har sendt brannmannskapet fra Fredrikstad hjem. Det brenner fortsatt i bygget, og det er så mye varme og energi i bygget at brannvesenet trolig vil holde på langt utover natta.

Det er relativ stor sannsynlighet for at deler av bygget kollapser. Hvis det skjer kan det skape en helt ny utvikling av brannen, for da frigjøres områder som igjen kan skape mer flammer.

Dette har skjedd

Et lagerbygg på Solgård skog står i full fyr, melder Alarmsentral Brann Øst på Twitter mandag kveld klokken 19.45.

Brannen skal ha startet på adressen Solgård skog 1. Bygget er ikke i bruk, men skulle overtas av nye eiere 1. september.

Solgård skog 1 ligger tett inntil flere andre bygg, blant annet et lagerlokale med adresse Vålerveien 147. En murvegg skiller disse to byggene. Brannen har nå spredt seg via øvre del av bygget og over i kontorlokalene som ligger i andre etasje i selve bygget.

– Brannvesenet sender nå inn røykdykkere i lokalene. Brannen har spredt seg til takkonstruksjonen. Det er en prekær situasjon, sier politiets innsatsleder, Frode Petersen.

Rett før klokken 23.00 intensiverer brannvesenet slukkearbeidet. Totalt er det 30 brannmenn og kvinner fra MIB, Rygge flyplass, Sarpsborg og Fredrikstad i aksjon, i tillegg til 17 biler.

– Det er veldig vanskelig å komme til flammene i takkonstruksjonen fordi bygget er så kronglete, sier overbrannmester Roy Kristensen.

30 boliger ble evakuert som følge av den voldsomme røykutviklingen.

- Det var helt ille å være ute på grunn av den kraftige røyken, og man hosta til man brakk seg, forteller Veronica Röder som bor like i nærheten.

– Røyken la seg ned i åsen bak her. Vi lar dem reise tilbake til boligene sine nå. Er det veldig mye røyk i huset må de ikke være der, men det regner jeg med at de klarer å vurdere selv, sier politiets innsatsleder, Frode Petersen.

Familieeid bygg

Alf Wilhelm Peterson er en av flere brødre som eier selskapet Brødrene Peterson ANS som eier bygget i Vålerveien 147.

Han og kona Kirsten satt hjemme da de så røyken. De gikk inn på nettet og leste Moss Avis og trodde bygget deres var utenfor fare, da de første meldingene kom inn om at det brant i Kias-bygget. Litt senere fant de ut at det var deres eget bygg som sto i brann.

Bygget består av fire haller, hvor av to er utleid og to var ute for leie. Nå har brødrene mistet store deler av sin eiendom.

– Halve bygget var ute for leie på markedet. Det kan vi skyte en rød pil etter nå. Det er trasig og trist å se bygget brenne, for det har vært i familiens eie i mange, mange år. Vi eier også et bygg ved Kransen, og det er alt vi nå har igjen, sier Alf Wilhelm Peterson.

– Det ser ut til at Kias-bygget er reddet og det er godt oppi alt dette, sier kona Kirsten.

– Alle forsikringer er i orden, og takk og pris for det, sier Alf Wilhelm.

Bekymret for spredning

Etter det Moss Avis erfarer er brannvesenet bekymret for spredning til de øvrige delene av bygget, hvor de foreløpig ikke har oversikt over hva slags ting og gjenstander som befinner seg der. Skulle de ikke klare å unngå spredning, er de bekymret for at brannen vil spre seg til Kias-bygget.

Kias-bygget ligger omtrent 20 meter fra der det brenner. Avdelingsleder i Kias, Runar Syvertsen sier til Moss Avis at han håper brannen ikke vil spre seg videre.

– Dette er ikke noe hyggelig, men det er jo bra at det skjer nå når det ikke er folk på jobb. Nabobygget er helt ferdig, og vi håper at brannen ikke sprer seg til vårt bygg. Jeg blir her så lenge det er nødvendig, sier Syvertsen.

– Vi vet foreløpig ikke så mye, bortsett fra at bygget er overtent og kan ikke reddes. Vi har ikke fått opplyst om at det skal ha vært personer til stede da brannen startet. Nå jobber vi med å slå ned flammene og i tillegg sikre omkringliggende bygg, sier Politiets innsatsleder, Frode Petersen.

Helt overtent

Bygget er helt overtent, og brannvesenet jobber på spreng for å unngå spredning.

En leser var på stedet rett etter klokken 20 og forteller om en kraftig brann.

– Det brenner kraftig og mye, og det ser ikke ut som at brannvesenet har kontroll på brannen. Trafikken står i alle retninger. Politiet ber folk komme seg unna.

– Det var Norfood som eide lokalene brannen startet i. De har hatt produksjon av blant annet pizza, men hadde flyttet produksjonen sin, så det var bare maskiner igjen. Hele bygget skal være solgt til nye eiere som skulle tatt over 1. september, sier Pedersen.

Voldsom røyk

Røyken kunne ses fra hele Moss og Rygge, og Moss Avis har fått meldinger og bilder fra lesere på Nøtterøy, i Bærum og i Askim.

En annen leser Moss Avis har vært i kontakt med forteller at det faller flak fra brannen på Ørejordet.