Digitalt kart: Sjekk DAB-dekningen i ditt distrikt

Artikkelen er over 3 år gammel

Klikk deg inn i kartet for å sjekke DAB-dekningen der du er. Her kan du også melde inn om du sliter med dekningen.

DEL

Når FM-nettet slukkes, blir Norge første land i verden uten FM-bånd.

Onsdag 20. september klokken 11.11 er turen kommet til den største regionen, og 1,7 millioner innbyggere i Østfold, Oslo, Akershus, og Vestfold må over på DAB.

Det digitale radioskiftet gjennomføres regionvis i 2017. I første slukkeregion, Nordland, ser man allerede nå at radiolyttingen har stabilisert seg på samme nivå som i fjor.

Tall fra Cati-undersøkelsen andre kvartal 2017 viser at 64,2 prosent av innbyggerne i Nordland hører radio daglig, mot 64,8 prosent samme periode i fjor, skriver radio.no i en pressemelding.

Digitalradioundersøkelsen som kartlegger digitale brukervaner, viser også lytterne først og fremst velger DAB-radio i overgangen til digital radio. 84 prosent av alle husstander har nå en aller flere DAB-radioer, det tilsvarer om lag 4,75 mill. DAB-radioer totalt. Av disse befinner 1,25 millioner seg i bil.

Slukkingen av det riksdekkende FM-nettet skal avsluttes i Troms og Finnmark 13. desember.

Gode råd om du sliter med DAB-dekningen

Får du ikke inn DAB til tross for at kartet forteller deg at du skal ha dekning? Her er de mest utbredte årsakene til manglende mottak av DAB signaler og hva du kan gjøre med det:Sjekk antennen! 
Spesielt viktig i bil. Antenner skal monteres loddrett og jordes dersom det kreves. Trådantenner gir dårligere mottak, spesielt om de ikke festes i et vindu. 

Gjør kanalsøk 
Mange får inn DAB-sendere fra flere regioner. Dette gjelder spesielt dersom du bor nær en regionsgrense. Pass på å koble deg til din region for best dekning. Områder i Hedmark/Oppland vil for eksempel kunne ta inn svake signaler fra NRKs nett i Telemark/Vestfold/Buskerud eller Akershus/Oslo/Østfold og vice versa.

Skru på kanalfølging 
Uten denne funksjonen mister du kanaler når du kjører mellom regioner. Stasjoner kan ha ulikfrekvens i ulike regioner, akkurat som på fm. Ofte betegnet som «kanalforfølgelse», «Service following», «Alternativ frekvens" eller "DAB to DAB" 

DAB i tunneler 
Dekningen i tunneler er ikke ferdig utbygd i regioner hvor fm-nettet ikke er slukket. Tunneler som har hatt fm skal også få dab. Se når tuneller der du ferdes får DAB på radio.no/dekning 

Velg godt utstyr 
Kjøper du dårligere utstyr enn du hadde med fm vil kvaliteten nødvendigvis bli dårligere med dab. 

Ulik dekning 
De kommersielle kanalene (P4, Radio Norge, osv) har ikke like god dekning som NRK. Kanalene er selv ansvarlige for å bygge ut dekningen. 

Meld feil og få hjelp med mottaket 
Digitalradio Norge hjelper radiolytterne med overgangen til digital radio. Meld fra på radio.no om du om du har dekningsproblemer. I de fleste tilfeller får man råd og hjelp som gir DAB-mottak. 

Kilde: radio.no

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.