- Det regner steiner

Ragnar Martinsen hadde flaks som ikke fikk meteoritten i hodet, der den kom i 200 km/t.

Ragnar Martinsen hadde flaks som ikke fikk meteoritten i hodet, der den kom i 200 km/t.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Ragnar Martinsen hadde nettopp gjort seg ferdig med et nødvendig ærend på utedoen på hytta ved Vansjø, da en meteoritt smalt i bakken et par meter fra ham.

DEL

Ragnar Martinsen har hytte ved Vansjø i Rygge. Fredag var han på vei inn igjen etter et utedobesøk da det smalt.
- Det rumlet og bråket forferdelig over hytta, jeg trodde det var en øvelse på Rygge flystasjon, forteller Martinsen. Like etter hørte han en hvislende lyd, og så eksploderte aluminiumsplaten ved siden av ham.
- Det var et utrolig smell, jeg kunne se merket i platen etter hvor steinen traff. «Nå er det farli' å være ute, det hagler stein», sa jeg til kona.

Meteoritt

Ås-mannen tenkte ikke noe mer over hendelsen før svogeren ringte ham på søndag og fortalte om en meteor som hadde delt seg og eksplodert over Østfold.
- Han sa jeg burde sjekke om steinen var magnetisk, så jeg prøvde med en kjøleskapmagnet. Steinen satt rett på, forteller Martinsen. Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og meteorittekspert Morten Bilet ble veldig interessert da Martinsen ringte og fortalte dem om steinen.
- Vi kastet oss i bilene da vi fikk høre om funnet, sier Morten Bilet til Moss Avis. Han var ikke i tvil om steinens opprinnelse da de fikk den i nærmere øyesyn.
- Denne kommer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, og det er en såkalt steinmeteoritt, forteller Bilet. Biten er nå sendt inn til analyse, for å finne ut om det er en mer sjelden type. Selve meteoritten ble dannet for fire milliarder år siden, samtidig som vårt eget solsystem.

Ut og titt

Forskerne kan fortelle at Ragnar Martinsen var heldig på flere måter.
- For det første kom meteoritten imellom 200-300 km/t, hadde han stått to meter nærmere ville han ikke vært her i dag, sier meteorittekspert Bilet. I tillegg er det en unik opplevelse i seg selv, å finne en meteoritt. Dette er kun den fjortende meteoritten som er registrert i Norge, men Morten Bilet er sikker på at det er flere som ikke er funnet.
- Vi oppfordrer folk til å ta seg en tur ut og titte. Det er et stort område steinene kan ha spredd seg utover, forteller han. Det som kjennetegner de utenomjordiske steinene er at de er sorte og magnetiske.
– Selv skal jeg bruke ferieuken min på å lete, og jeg har hørt om flere som kommer utenlands fra for å gjøre det samme, sier meteoritteksperten.

Artikkeltags