Det var i 2011 at Hans Olav Bjerketvedt plantet de første epletrærne på Dyre Gård nordvest i det vi hittil har kalt «flyplassbygda», men som i framtida kanskje blir like godt kjent som «fruktbygda».

150 tonn

Bjerketvedts mål er at totalt 12.000 trær på Dyre Gård skal levere 150 tonn med epler.
– Men det er et mål som det vil ta tid å nå. I år har vi høstet «bare» 20 tonn av eplesortene Discovery og Rød Aroma. Fem tonn går via Bama til fruktdisker i forretninger landet over. Resten, 15 tonn, skal presses til eplemost her på Dyre, forteller en synlig stolt fruktbonde.

Eventyr

Det var sist onsdag at startskuddet smalt for det som kan utvikle seg til et lokalt frukt-eventyr – eller saft-eventyr, om man foretrekker det. Da ble den aller første eplemosten produsert i det imponerende anlegget på Dyre – flunkende nytt og skinnende rent.

Fra Syd-Tyrol

– Vi har fått god hjelp med innkjøringen av anlegget av Wenin Elmar fra bedriften som har levert utstyret – Voran, som har base i Syd-Tyrol. Og det er jo et distrikt som ikke akkurat er ukjent med produksjon av epler og eplesaft, sier Hans Olav Bjerketvedt.
– Hvor mye har du investert i dette anlegget?
– Det holder jeg for meg selv. Men det er mer enn nok.

Godt

Moss Avis' utsendte fikk smake på de gylne dråpene. Dommen var enstemmig: Svært godt!
– Dette er ren eplesaft av økologisk dyrkede epler og uten tilsetningsstoffer av noe slag, sier Bjerketvedt fornøyd.

Ett tonn epler gir 700 liter eplemost. Den skal selges på restauranter, i bakeriutsalg og andre steder der det er naturlig å omsette et slikt produkt.

Til Bjølsund

Det som blir igjen når safta bokstavelig talt er presset ut, kommer til nytte, det også.
– Stig Gammelsrød driver økologisk melkeproduksjon på Bjølsund gård i Rygge. Han får avfallet fra saftproduksjonen på Dyre og bruker det som fôr til kuene. Det jeg får tilbake, er talle – vegetabilsk underlag som trekker til seg væte og omdannes til gjødsel, som jeg igjen kan bruke til dyrking av epler, forteller Bjerketvedt.

Foreløpig har han én fast ansatt på Dyre Gård: Virgis Ranonis. Somjai Spiel hjelper til ved behov, og fru Anne-Lene har iført seg plasthette og deltar i produksjonen med liv og lyst.
– Ungene er ute av redet, og ikke spiller jeg golf. Så du kan si at dette er hobbyen min, selv om jeg håper at presseriet kan bli en virksomhet som kaster noe av seg med tida , avrunder Hans Olav Bjerketvedt.