De har allerede blitt en kjent duo for mange beboere i Saltnes i Råde, elgkua med den ettårige kalven sin. De to som visstnok skal ha slått seg ned ved BMX-banen i Saltnes. Av og til vandrer de rundt i nabolaget sitt også.

Torsdag kom de to ekstra tett på Hilde Margrethe Gravnås og familien hennes i Liljeveien. De spankulerte nemlig rett forbi ytterdøren og videre ned oppkjørselen.

– Litt skummelt

På Facebook-siden til Saltnes nærmiljøutvalg ber Gravnås folk i Saltnes om å være litt obs på den nærgående duoen.

– Dette er første gang vi har hatt dem så tett på. De holder seg stort sett unna bebyggelsen, så det var litt skummelt. De er veldig store når du får dem så nært på, sier Gravnås til Moss Avis.

Flere har kommentert under Facebook-bildene, og noen reagerer på elgkuas pels som ikke ser helt frisk ut.

– Jeg har sjekket med eksperter som sier det er normalt å røyte når en elgku har kalv i magen, heter det i en av kommentarene, mens en annen skriver at dette er normalt med pelsfelling for ungdyr om våren.

Uansett er det ikke kommet inn noen meldinger om at de to skal ha vært til stort til bryderi, annet enn at de har vært nærgående.

– Ser litt møllspist ut

Viltforvalter hos Fylkesmannen i Østfold, Åsmund Fjellbakk, sier til Moss Avis at det ikke er noe uvanlig med nærgående elg i boligfelt, men han sier det ser ut som om elgkua ikke bare har vanlig pelsfelling som følge av våren. Han avviser at det er snakk om skabb, men at pelsfellingen har en helt annen forklaring.

– Den er såpass pelsløs, at den nok også er kraftig angrepet av hjortelusflue. Det får den til å miste pelsen. Det er nesten så du ser rett inn på huden. Den ser rett og slett litt møllspist ut. Det er ikke noe farlig, så lenge det ikke er om vinteren og veldig kaldt. Og den vil nok også få pelsen sin tilbake, sier Fjellbakk.

Han bekrefter at elgkua er drektig, som den skal være på denne tiden, og legger til at den så snart den får en ny elgkalv vil støte fra seg ettåringen.

– Da kan den avviste kalven gjøre en del dumme ting og svime litt ekstra rundt i nærmiljøet, sier Fjellbakk. Han understreker at det er helt normalt at dyrene går tett på folk og at selv om de kan bli sure, så er de sjelden de angriper så lenge folk holder seg på avstand.

– Skulle du komme for tett på elgen, må man bare klappe i hendene og gå en annen vei, sier Fjellbakk.