For to år siden ble det plantet ut 10.000 epletrær på gården. I år fikk de selskap av ytterligere 2000 trær fordelt på gårdens 55 mål. I september kan de første fruktene høstes av eplesortene Discovery og Rød Aroma.‑ Fullt utviklet vil dette kunne gi en årsproduksjon på 100–150 tonn, sier Hans Olav Bjerketvedt som har dratt i gang epleeventyret på Dyre gård som han kjøpte i 2004.

‑ Jorda har vært leid bort, men jeg ønsket å drive noe selv. Etter en lang vurdering endte jeg på epleproduksjon, sier Bjerketvedt som til vanlig henter inntektene sine fra eiendomsbransjen.
I Norge produseres det årlig 7500 tonn epler. Det er bare 13–14 prosent av det totale konsumet. Resten er import.

‑ Det er stor etterspørsel og gode priser på norske epler. Det skulle tilsi at dette kan bli bra butikk, sier Knut Amund Surlien som selv driver storproduksjon av epler i Svelvik.

Bjerketvedt regner med at halve produksjonen vil gå til konsum i butikkene, og avtale med Bama er på plass. Resten skal inngå i egen saftproduksjon som skal selges gjennom distriktets gårdsbutikker.

Sterk ryggrad

Det skal investeres i et splitter nytt frukt- og bærpresseri for fremstilling av most, saft og cider. Eventuelt vin og brennevin kan bli en naturlig utvikling med årene. Hvor store investeringene totalt er på, vil ikke Bjerketvedt si noe om, men trolig er det snakk om rundt fem millioner kroner.

– Man skal i alle fall ha en sterk ryggrad for å tåle en slik satsing. Det største utfordringen for å lykkes er nok kulde og nedbør, sier markedssjef Bjørn Oppberget i Gartnerhallen.

Epleproduksjonen på Dyre Gård er basert på intensiv drift hvor trærne er plantet med bare på én meters mellomrom. 250 trær per mål skal gi en jevn og god produksjon. Fugler og andre nyttedyr skal i tillegg til noe sprøyting holde sykdommer unna. Eplesultne rådyr må derimot behørig gjerdes ute.
‑ Jeg har ønsket å satse nytt og innovativt, og håper at dette skal gi noen arbeidsplasser, sier Bjerketvedt som fått støttes av bl.a. Innovasjon Norge.