– Et alternativ til "de etablerte"

DEMOKRAT: Jon Arne Valan er toppkandidat for Demokratene, som stiller liste i Rygge ved valget i september.

DEMOKRAT: Jon Arne Valan er toppkandidat for Demokratene, som stiller liste i Rygge ved valget i september.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

– Den store uttellingen regner jeg ikke med. Men det er viktig at velgerne har et alternativ til de etablerte partiene, sier Jon Arne Valan (23), som topper Demokratenes liste i Rygge.

DEL

Ved valget for fire år siden forsøkte Direkte-demokratene seg med liste i Rygge og en håndfull andre kommuner – uten synderlig hell. I år er det Demokratene som forsøker seg i flyplasskommunen – partiet som ble til etter at Vidar Kleppe på dramatisk vis ble kastet ut av Frp.
– Dessverre har vi ikke lykkes i andre Østfold-kommuner enn Rygge og Halden, men vi stiller liste ved fylkestingsvalget, sier Jon Arne Valan.
Listetoppen i Rygge arbeider som kokk på Støtvig Hotell i Larkollen og mener altså at velgerne behøver et alternativ.
– Et alternativ til hva?
– Til resten av partiene.

Norge først

Valan mener at "de andre" ikke er opptatt av det grunnleggende. De tenker ikke Norges ve og vel. Demokratene har "Norge først!" som motto og arbeider for at landet skal bevares og ikke ødelegges totalt.
Men 23-åringen benekter at Demokratene er innvandrerfiendtlig og rasistisk.
– Vi vil at flyktninger skal få hjelp i eget land, for eksempel Somalia – ikke bare ved at vi sender penger, men også ved at det ytes konkret bistand til byggeprosjekter i landet, sier han.
– Hva med dem som likevel søker opphold i Norge?
– De bør komme til institusjoner som skal være lukket. Og det bør ta toppen tre måneder å behandle en søknad om oppholdstillatelse.

Regulert

– De skal i fengsel, med andre ord?
– Jeg vil heller sammenligne med psykiatriske institusjoner – ikke fullstendig lukket, men regulert, slik at beboerne ikke kan bevege seg fritt. Og etter tre måneder er det enten ut og hjem eller full integrering i det norske samfunnet.
– Rasisme er et ord det er nærliggende å bruke om Demokratenes synspunkter?
– Det kan sikkert oppfattes slik, men vi tror dette er til beste for alle parter.

Eldreomsorg

Lokalt er det eldreomsorg som står sentralt i Demokratenes program. Partiets første og viktigste mål er at eldre og uføre skal ha det godt.
– Det skal ikke spares på noe når det gjelder dette. Institusjonene skal være luksus for de pleietrengende. Det fortjener de, sier Valan.
Demokratene er imot unødvendige skatter og avgifter og sier nei til eiendomsskatt og bompenger.
– Hvordan ser du da for deg at Rygge kommune skal få inntekter?
– Kommunen bør drive egne foretak innen industri og service og tjene penger på den måten, sier Jon Arne Valan til Moss Avis.
per.johansen@moss-avis.no
Tlf. 69205019

Artikkeltags