Gå til sidens hovedinnhold

– Et gufs fra fortiden

Artikkelen er over 14 år gammel

– Jeg ble sjokkert da jeg så at Frp vil ha innført mobberegister ved skolene i Moss. Det er et gufs fra fortiden, sier Oddbjørn Braaten, leder i Kommunalt foreldreutvalg.

Braaten mener at forslaget, som Frp-gruppeleder Erlend Wiborg lanserte i Moss Avis i går, minner om mekanismer som rådet i en skole få ønsker seg tiltbake til.
– De som defineres som mobbere, er veldig ofte elever som selv har mye å slite med. Å legge slike elever inn i et mobberegister som kanskje skal hefte ved dem i mange år, kan fort forverre situasjonen ytterligere. Det kan være å bidra til en vond spiral, sier Braaten.
– På hvilken måte?
– Det er for eksempel ikke alltid lett å vite, helt objektivt, hvem som er mobber, og hvem som er offer. Får vi et mobberegistrer som Frp foreslår, kan det fort utvikle seg til noe vi ikke vil ha – for eksempel et system der elever "angir" en uskyldig medelev de ikke liker. Og da er hele situasjonen snudd på hodet, sier han.

Prisverdig

Lederen i Kommunalt foreldreutvalg (tidligere felles-FAU) er smertelig klar over at vi har hatt flere alvorlige mobbesaker også i mosseskolen.
– Men det skolene gjør for å hindre mobbing og trakassering, er prisverdig. De legger stor vekt på det forebyggende arbeidet. Og det vil alltid være det viktigste. Hvis det likevel oppstår kritiske situasjoner, vet jeg at skolene treffer de tiltak som er nødvendige, eventuelt i samarbeid med foreldre, barneverntjenesten og andre aktuelle instanser, fremholder han.
Braaten minner også om at det er viktig å skjelne mellom hva som er og hva som ikke er mobbing.
– Tilfeldig erting kan ikke rubriseres som mobbing. Ei heller er det mobbing hvis to jevnbyrdige motstandere ryker i tottene på hverandre. Mobbing er planlagt, systematisk plaging av en annen person. Den må pågå over tid, og styrkeforholdet må være ujevnt, sier han.
per.johansen@moss-avis.no
Tlf. 69205019