Nå skal vi stille klokka igjen

Til helgen er det slutt på sommetid for denne gangen.

Til helgen er det slutt på sommetid for denne gangen. Foto:

DEL

Søndag 27. oktober klokken 03:00 er det slutt på sommertid, og klokken skal stilles en time tilbake.

Dermed blir soloppgang og solnedgang cirka en time tidligere på denne søndagen enn dagen før, og det blir mer dagslys om morgenen.

EU-kommisjonen har tidligere foreslått at vi skal slutte å stille klokka fram og tilbake hvert halvår, men det er opp til medlemsslandene å bestemme, noe som drar ut i tid.

Foreløpig må vi stille klokka hvert halvår som vanlig, mens målet er at EU-landene skal bli enige i begynnelsen av desember, og at en eventuell endring vil skje i 2021, melder NTB.

Fakta

  • Tanken bak sommertid er å utnytte dagslyset i sommermånedene bedre, og ha dagslys en time ekstra om kvelden. Dette fører også til litt lavere forbruk av energi, ettersom man kan vente en time lenger ved å bruke ekstra belysning.
  • I den senere tid har energisparingen fått mindre betydning i industrialiserte land. Noen studier fra blant annet USA og Australia antyder at energiforbruket heller går opp pga. sommertid, fordi folk bruker energi på å kjøle ned boligene sine.
  • I noen utviklingsland er fremdeles energisparing et viktig argument for å bruke sommertid, og noen ganger kan sommertid bli innført på kort varsel for å hjelpe på akutt strømmangel.

Kilde: Timeanddate.no

Artikkeltags