Feirer 50 år som aktiv speidergruppe

Flere av speiderne fra 2. Rygge speidergruppe deltok på Landsleir for alle landets speidere.

Flere av speiderne fra 2. Rygge speidergruppe deltok på Landsleir for alle landets speidere.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Førstkommende søndag vil det avholdes en stor markering på Vaskeberget i anledning 2. Rygge speidergruppes 50 års jubileum.

DEL

2. Rygge speidergruppe har vært i virksomhet uten avbrudd de siste 50 årene. Dette skal markeres førstkommende søndag på Vaskeberget.

Gruppen ble stiftet 27. august 1958 med omkring 30 gutter. I løpet av de første året ble gruppens møter holdt på Halmstad skole. Året etter fikk speiderne disponere et lokale på "Lille Rygge", men dette var bare en midliertidig løsning. Den unge troppen hadde planer om å få sitt eget speiderhus og fikk i 1960 et hus til nedrivning.

Grunnmuren til det nye huset stod ferdig høsten 1960 og byggingen av selve huset kom igang våren 1961. Alt arbeid på huset ble utført på dugnad av foreldre, speidere og ledere. April 1962 ble huset offisielt åpnet for bruk.

I alle år har huset vært et kjærkomment møtested for speiderne. I perioder har det vært så mange medlemmer i speidergruppen at huset ble for lite i forhold til antall medlemmer. Derfor ble det sørget for en utvidelse av foreldre og ledere og i 1991 stod huset som det er i dag klart.

Aktive

I dag teller 2. Rygge speidergruppe omkring 20 medlemmer, gutter og jenter. Disse er fordelt på tropp, flokk og lag.

I sommer var både gruppeleder Marianne Mork og medlemmene med på landsleiren i Åndalsnes hvor over 8.000 speidere deltok. Dette var en stor opplevelse for medlemmene.

Hver mandag er det full aktivitet på speiderhuset og interessen for speiderarbeidet ser ut til å øke. Gruppen ønsker seg nå flere ledere.

Varna St. Georgs gilde

Det siste tilskuddet til speiderfamilien i 2. Rygge er Varna St Georgs gilde. Medlemmene i Gildet har gått speiderveien i 2. Rygge fra troppen var ung. Gildet er glade og takknemmelige for at de får ha sine møter i speiderhuset og at det blir holdt i så god stand.

Avduker messingskilt

Etter at Gildet ble etablert for omkring et år siden, fant man ut at det var lite kunnskap om husets historie og hvordan det ble bygget. Derfor har man nå fått laget et flott messingskilt som forteller mer om historien og det grunnleggende arbeidet på Vaskeberget.

Søndag 6. september vil speidergruppen og St. Georgs gildet markere sine 50 år og avduke det flotte skiltet på Vaskeberget. Ordfører i Rygge Inger-Lise Skartlien og kulturetaten i Rygge vil delta på den flotte seremonien sammen med speidergruppens stifter Henry Brinchmann.

Foreldre, tidligere speidere og andre interesserte er hjertelig velkomne til å delta på feiringen.

Ønsker informasjon

Varna St. Georgs gilde har også satt seg som mål å lage et 50 års jubileumsskrift for 2.Rygge speidergruppe. Ettersom kildematerialet for de siste 30 år er minimalt ønsker man å komme i kontakt med alle tidligere medlemmer og spesielt ledere som har vært med i perioden 1978- til 2008.

Artikkeltags