Drar du på bilferie uten et slikt kort? Det kan straffe seg

Uten grønt kort risikerer du å bli stoppet på grensen.

Uten grønt kort risikerer du å bli stoppet på grensen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Hvert år reiser tusenvis av nordmenn på bilferie til utlandet. Ikke alle vet at de trenger et helt spesielt kort dersom de tar bilen til enkelte land i Europa. Det opplyser Tryg Forsikring.

– Grønt kort er et forsikringsbevis som viser at du har ansvarsforsikring, og meningen bak er at det skal være enklere å dokumentere at du har forsikring på bilen dersom du blir innblandet i en trafikkulykke. Per i dag er det kun 10 land i Europa som krever at du har grønt kort, som for øvrig skal fremvises ved grensepassering. Men det kan være lurt å ha det i bilen uansett hvor i utlandet man ferdes, sier Torbjørn Brandeggen, Kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring til Smaalenenes Avis.

Disse landene krever grønt kort:

Tyrkia
Serbia
Makedonia
Albania
Bosnia-Hercegovina
Montenegro
Ukraina
Russland
Hviterussland
Moldova

– Kommer du kjørende til et av disse landene uten grønt kort, risikerer du å bli stoppet. Som regel må du måtte kjøpe en egen og dyr forsikring på grensa for å slippe inn. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke er det viktig å få en kopi av motpartens grønne kort. I tillegg har vi Kosovo, der situasjonen er spesiell da de ikke aksepterer grønt kort. Det anbefales å tegne en ansvarsforsikring ved grensen, ellers kan du risikere å bli tilbakeholdt i forbindelse med en trafikkulykke, sier han.

I resten av Europa er det ikke noe krav til å ha grønt kort i bilen, men forsikringsselskapet anbefaler likevel å ha det i bilen utenfor Norden. I noen tilfeller kan det lette din situasjon på et skadested ved en bilulykke, samt lette en eventuell videre saksbehandling. 

Artikkeltags