Mandag våknet Hellas opp til stengte banker og en krise som bare ser ut til å tilspisse seg. Samtidig er går mange nordmenn og er bekymret for ferieturen sin. Dnb ber nå kunder som skal på ferie til landet om å ta ut euro til å dekke hele ferien.

– Man må planlegge litt bedre enn vanlig. Slik det er nå må man ta utgangspunkt i at det nesten ikke går an å få ut penger i Hellas. Samtidig nekter mange butikker og restauranter deg å betale med kort,sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Dahlsbø i Dnb til Fredriksstad Blad.

– Har nok euro

Banken har opplevd en rekke henvendelser fra bekymrede kunder om dagen, men sier at det foreløpig ikke er grunn til panikk.

– Vi skjønner naturligvis at man er bekymret, men det viktigste er å planlegge godt. Vi kommer ikke til å gå tomme for euro, det eneste som kan skje er at pågangen er så stor at vi må etterfylle langt oftere enn normalt. Dermed kan man oppleve at enkelte minibanker er tomme fordi vi ikke har rukket å fylle på med kontanter, sier han.

Hellas-krisen har skapt problemer også i verdensøkonomien. Euroen er svekket, og børsene i Europa falt bratt mandag morgen, på det som ble omtalt som en skjebnedag for gresk økonomi. Det er innført strenge økonomiske restriksjoner i det kriserammede landet. Blant annet er bankuttak begrenset til 60 euro – rundt 520 kroner – per person.

Tok ut penger på forhånd

Fredriksstad Blad-journalist Øivind Lågbu er for tiden på den greske øya Skopelos. Også der merkes krisen godt.

– Vi tok ut nok kontanter på forhånd, og er meget glad for det nå. Her er det nesten ikke mulig å ta ut penger, og svært få restauranter og butikker tar kort, sier han til Fredriksstad Blad.

Lågbu har snakket med flere lokale innbyggere, og sier at frustrasjonen er stor blant grekerne.

– Jeg opplever ikke at det er en panisk stemning ennå, de fleste jeg har snakket med tror at det kommer til å løse seg på en eller annen måte i løpet av noen dager. Men frustrasjonen er stor. Jeg snakket blant annet med en lokal taxisjåfør som mente regjeringen hadde skylden for uføret landet har havnet i, sier han.

Lågbu skal tilbringe en uke i landet, og tror ikke ferien blir ødelagt som følge av den økonomiske krisen i landet.

– Nei, så lenge man planlegger godt så er det ikke et stort problem å feriere her nede. Vi har nok kontanter med oss, og kommer til å ha en fin ferie uansett. Da er det nok langt verre for lokalbefolkningen her nede. Det er en kjedelig situasjon landet har havnet i, sier han.

– Hva vil du si til folk hjemme som skal på Hellas-ferie de nærmeste dagene og ukene?

– Det gjelder å følge de rådene som blir gitt. Jeg er veldig glad for at vi tok ut nok kontanter før vi dro ned. Da gjelder det egentlig bare å planlegge forbruket godt på forhånd, sier Lågbu.

– Det handler om å planlegge på «gamlemåten». I tillegg vil det være smart å ha en god reiseforsikring når man skal feriere i et land med så mye politisk usikkerhet som vi opplever i Hellas nå. Med fare for både streiker og opptøyer er det viktig med en god forsikring, sier han.