En sensasjonell fangst!

FISKEREN: Roy Erik Lindberg med fisken han fanget. Foto: Privat

FISKEREN: Roy Erik Lindberg med fisken han fanget. Foto: Privat

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fisken som Roy Erik Lindberg tok i Svalerødkilden i Halden i forrige uke, viser seg å være en sensasjonell fangst. Det er en auxid, og det er første gang den er tatt på stang i Norge.

DEL

Roy Erik Lindberg fikk denne fisken på kroken ved Svalerødkilen i forrige uke, og undret på hva slags fisk det var. Han tok kontakt med Halden Arbeiderblad og etter at HA la ut saken, tok det ikke lang tid før forslagene kom inn.

Taggmakrell, makrellstørje og pelamide var noen av forslagene, men også auxid. Også nettstedet Hooked - fiskernes eget store nettsted - fikk nyss om saken og der skriver de at denne fangsten er sensasjonell.

Tidligere biolog Roy Nordbakke trodde først det var en stripet pelamide, sier: – Fisken var frosset ned og det var vanskelig å se hvordan finnene på fisken så ut. Derfor tippet jeg det var en stripet pelamide. Også fordi den er tatt tidligere i Norge.

Auxiden er ikke tidligere tatt og dermed er denne fangsten veldig spesiell.

–- Dette er et typisk tegn på miljøforandringene. Det blir andre, ukjente arter som dukker opp av den grunn, sier han.

Da HA snakket med fiskeren selv, Roy Erik Lindberg mandag, var det en lykkelig fisker avisen snakket med.

– Dette er helt utrolig. Jeg hadde aldri trodd at fisken var så spesiell. Da vi fisket fulgte den med i makrellstimen og jeg fisket med agnsild. Da den bet på var det en skikkelig kamp og den virret seg inn i snøret til kona. Den var mye mer sprelsk enn en makrell. men da vi fikk den over båtripa og opp i båten roet den seg ned, sier Lindberg.

– Skal du spise den eller stoppe den ut?

– Nei, vi skal ikke spise den. Men ja, kanskje stoppe den ut ja. Der har du et poeng, sier Lindberg, som ikke har vurdert dette med utstopping tidligere.

Fakta om fisken

Auxid er en fisk i makrellfamilien.

Den skiller seg fra de andre størjeartene i nordeuropeiske farvann ved at ryggfinnene sitter langt fra hverandre, og den minner mye om en rund makrell. Den har et panser av store skjell på forkroppen, og bak på ryggen har den femten, eller flere, brede svarte striper. Stripene er nesten vertikale. Brystfinnene er korte. Maksimal lengde er 50 cm.

Artikkeltags